25.03.2019

«Українські студенти більш дисципліновані, ніж французькі…»

Iнтерв’ю з провідним архітектором Парижу Клодом Ноелем.

Пане Ноелю, які ваші враження від академії, і чи відчутні якісь зміни?

  • В цілому, у мене позитивні враження від академії, а змін суттєвих не відчув поки що. Як і в минулі роки дуже теплий прийом зі сторони керівництва академії та кафедри ІНІМ. Колеги з кафедри завжди люб’язні і доброзичливі. Дійсно, ніяких змін. В гуртожитку мене все задовільнило, були всі необхідні для проживання зручності.

Стосовно навчального процесу, то, слід зазначити, що за останній час увагу більш стали надавати питанням екології, сталого розвитку міста та регіону, вивченню можливостей зменшення викидів в атмосферу вуглекислого газу, скорочення використання вичерпних джерел енергії та будівництву високоекологічних споруд, тобто необхідності переходу до «пасивного будівництва».

Що на вашу думку є спільного і чим відрізняються студенти України і Франції?

  • Українські студенти з великою повагою ставляться до викладачів, вони дуже уважні на лекціях і більш дисципліновані, ніж французькі студенти.

Які ваші плани в професійній діяльності?

  • Я відкритий для співпраці в сфері освіти і шукаю інші царини діяльності, де б я зміг себе задіяти в майбутньому.

Ваші враження від міста? Що особливого є в Дніпрі?

  • За останні 2 роки місто рухається, його архітектура також не стоїть на місці. Видно, що архітектурні пам’ятки зберігаються. Міська влада усвідомлює, що необхідно зберегти та охороняти архітектурну спадщину минулого. Тільки в цьому випадку місто буде привабливим для туристів. Для мене Дніпро є містом, яке поєднує багату архітектуру і потужний промисловий потенціал. Місто по-своєму цікаве та особливе.

Що вас більше вразило серед звичаїв і традицій українців?

  • Борщ! Дуже сподобався, але для мене це не щоденна страва.

Що я вважаю трохи незвичним? Коли люди за столом багато разів чокаються і говорять багато тостів. У нас у Франції чокаються 1-2 рази, не більше.

Звичаї в Україні ненабагато відрізняються від наших. Наший устрій життя має інший ритм, це обумовлено певними релігійними та культурними особливостями.

Які культурні заходи вам найбільше запам’яталися?

  • Найбільше всього вразив аерокосмічний музей, а також українська драма «Наталка Полтавка». Це справжній український театр.

 

P.S. Я щиро вдячний академії за такий теплий прийом, велика честь для мене. Буду дуже радий приймати вас у себе у Франції. Зі словами особливої подяки я звертаюсь до адміністрації академії та ректору Савицькому М.В.

Інтерв’ю брав Стехна П. М.

Перекладач Задунай В. В., кафедра ІНІМ

?>
вверх