16.04.2022

Цикл відкритих науково-популярних лекцій “Переможемо! Відбудуємо!”

“Переможемо! Відбудуємо країну! – впевненість у саме такому розвитку подій висловив на академічному сайті ПДАБА ректор Микола Савицький.
В ім’я пам’яті загиблих і скалічених війною тисяч і тисяч наших співвітчизників, мільйонів зруйнованих доль наших співгромадян країна має відродитися і постати з післявоєнних руїн. Будівельники та архітектори нашої академії свідомі своєї відповідальності. Наша академічна спільнота опрацювала архітектурно-конструктивно-технологічні системи відновлення країни у мирний час. Ми відповідно відкоригували навчальний процес. Започатковано цикл відкритих науково-популярних лекцій, який дозволить студентам та випускникам оволодіти специфікою та технологіями будівельно-відновлювальних робіт.”
Сьогодні ми пропонуємо цикл відкритих науково-популярних лекцій для широкого загалу.
Академічні знання, досвід мають працювати на відновлення України.

1. Понад сто фахівців прослухали в онлайн режимі публічну науково-практичну лекцію ректора Придніпровської державної академії будівництва та архітектури, професора Миколи САВИЦЬКОГО на тему: «ПРОПОЗИЦІЇ ДВНЗ ПДАБА ДЛЯ ВИРІШЕННЯ ПОТРЕБ ОБОРОНИ, ВІДНОВЛЕННЯ І РОЗВИТКУ ІНФРАСТУКТУРИ УКРАЇНИ».
Стратегічна мета, ідея задуму – визначити і залучити інтелектуальний потенціал вчених задля зміцнення оборони та відновлення зруйнованого господарства країни. Аби якнайшвидше досягти результату, пропозиції обговорені в колективі, викладені на офіційному сайті та в соціальних мережах, направлені Прем’єр-міністру, Міністру освіти і науки, Міністру оборони та Міністру розвитку громад та територій України.
Свою лекцію-презентацію професор Микола Савицький закінчив символічним висловом італійського вченого Ауреліо Печчеї, засновника Римського клубу: «Майбутнє може бути таким, яким ми хочемо, якщо наші бажання розумні та реалістичні..» А бажання академічної спільноти вишу прозорі: обороноздатна, мирна, суверенна, цілісна, процвітаюча Україна, яка спирається на волю народу, потужну армію, енергію громадян, спрямовану на відновлення та розвиток держави, добробут людини, які базуються на інтелекті нації.

2. «МАШИНИ ТА ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ВІДНОВЛЮВАЛЬНО-РЯТУВАЛЬНИХ РОБІТ». Прочитав професор ПДАБА Сергій Шатов. Досвід, накопичений у галузі відновлення споруд після різного роду катастроф має бути використаний найширше. Докладне обстеження об’єкту, детальний план забезпечать прискорення робіт, економію коштів. А враховуючи потенційні обсяги робіт і тисячі громадян, які втратили своє житло, ми говоримо про величезні кошти, які можуть бути спрямовані на численні потреби держави.
Машини і обладнання для відновлювально-рятувальних робіт мають свою специфіку. Вони в державі у великому дефіциті. Тож вже зараз слід подбати про необхідну кількість такої спеціалізованої техніки.
Про це і багато інших аспектів професійно розповів лектор.

3. Третя лекція Сергія ШАТОВА та Миколи САВИЦЬКОГО – «ДІАГНОСТИКА І ОЦІНКА ТЕХНІЧНОГО СТАНУ ЗРУЙНОВАНИХ І ПОШКОДЖЕНИХ КОНСТРУКЦІЙ, БУДІВЕЛЬ І СПОРУД».
Руйнації, які зазнали міста та інфраструктура України внаслідок військової агресії росії, просто колосальні. Аби розпочати масове відновлення зруйнованих будівель і конструкцій, найперше знадобиться професійно проаналізувати, що можна виправити, а що просто розібрати.
Саме про це розповіли лектори, яким довелося свого часу побувати в ролі експертів. Це, зокрема, обстеження будівель на Донбасі після подій 2015 року, декількох руйнувань, спричинених вибухами газу, вивчення досвіду ліквідації наслідків найбільших землетрусів, тощо.
Аби відновлення відбувалося небезпечно, швидко, раціонально, краще спиратися на обстеження і висновки сертифікованих експертів та світовий досвід.

ДОВІДКОВО ПРО ЛЕКТОРІВ:
Микола САВИЦЬКИЙ
ректор ПДАБА, доктор технічних наук, професор,
академік Української академії наук, Академії будівництва України, Міжнародної академії біо-енерго-технологій,
інженер-будівельник, інженер-фортифікатор,
полковник у відставці,
сертифікований архітектор (об’ємне проектування), сертифікований архітектор (містобудівне проектування), сертифікований експерт, сертифікований інженер-проектувальник, енергоаудитор будівель на базі методології норвезької компанії ENSI

Сергій ШАТОВ
доктор технічних наук, професор, інженер-механік,
винахідник СРСР,
академік Підйомно-транспортної академії наук України, Академії будівництва України, Міжнародної академії безпеки життєдіяльності

(Повні версії лекцій можна переглянути 24/7 на нашому YouTube-каналі https://www.youtube.com/c/pgasa_dnipro).

?>
вверх