05.04.2023

Становлення і розвиток комплексу споруд ПДАБА: від міської площі до закладу освіти

Такою була в ПДАБА тема чергової відкритої науково-популярної лекції із циклу “НЕЗЛАМНІСТЬ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ: ІСТОРІЯ ТА СЬОГОДЕННЯ”.  Лектор декан Архітектурного факультету академії, кандидат архітектури, член бюро Українського комітету ІКОМОС Олександр ХАРЛАН розкрив невідомі історико-архітектурні сторінки розбудови вишу.

Про Придніпровську державну академію будівництва та архітектури написано значну кількість праць, існують дослідження її історії і окремих учасників процесу її виникнення і розвитку. Проте планувальна структура кварталу нашої академії залишається відомою не значній кількості фахівців і залишається мало дослідженою через не значну кількість відомого архівного матеріалу.

Результатам попередніх розвідок з теми виникнення та існування комплексу споруд в міському кварталі академії і присвячено дану лекцію.

Нині це вищий навчальний заклад, а що ж тут було раніше?

Ще на перших планах міста в місцевості близькій до кварталу академії планувалося влаштувати велику площу із парафіяльною церквою. Існували кілька варіантів розміщення площі і храму на її теренах.

У 1880-х рр. Міська Дума виділила на цій площі, що мала офіційну назву Олександрівська, місце під військову церкву. Проте, військові відмовилися від даного місця. Однак, вже у 1897 р., було порушено клопотання про будівництво нового храму.

У квітні 1911 р. на горі, на міській площі, було здійснено закладку храмової споруди. Куратором будівництва був відомий місцевий історик підполковник 133-го піхотного Симферопольського полку Володимир Машуков. Через рік церкву було збудовано і освячено.

Розписи церкви зробив представник «Розстріляного відродження» Юхим Михайлів, який саме в час будівництва церкви проходив «обов’язкову військову повинність» у 210-му Перекопському полку.

В 1930-му Раднаркомом УРСР приймається рішення про організацію Дніпропетровського інженерно-будівельного інституту. З 1935 р. – заклад отримує назву Дніпропетровський інженерно-будівельний інститут (до 1994 р.).

За радянських часів храм було закрито і частково розібрано. В 1930 р. площу було передано під забудову будівельного інституту. Г.Л. Швецько-Винецький – один з авторів проєкту Навчального корпусу інституту (1929-1931 рр.).О.Б. Петров – викладач (випускник 1937 р.), архітектор, автор проэкту нового головного корпусу

Останній етап будівництва академічного кварталу датувався 1983 роком – це час завершення будівництва висотного корпусу і корпусу гуртожитку № 9. Результатом всіх етапів підкреслювалась компактність комплексу і наявність в його структурі всіх необхідних об’єктів для функціонування вузу. Поява такого символічного і яскравого зразка громадської споруди для навчального закладу в Дніпрі стала важливим етапом у виникненні та розвитку архітектурної професійної діяльності, підґрунтям творчих задумів і сміливих ідей зодчих цілої доби.

Повністю переглянути лекцію та дізнатись про історію розбудови знаного у країні вишу можете на нашому youtube-каналі за посиланням
https://youtu.be/o1-bWHTuepg

Підписуйтесь на наш канал, аби вчасно отримувати важливу інформацію.

?>
вверх