26.06.2020

Сталий розвиток та екологічна культура

Для нашої академії вже стало традицією навесні проводити місячник екологічної культури для першокурсників усіх факультетів. Ми розповідаємо їм про те, що наш виш є лідером серед ЗВО регіону з питань дослідження умов сталого розвитку суспільства, що тільки в нашій академії створено Всеукраїнський Центр екологічної архітектури і зеленого будівництва, роботу якого відзначено нагородами Академії будівництва України.

Наукова школа «Архітектурно-конструктивно-технологічна система створення антропогенно-природного середовища на основі збалансованого інноваційного розвитку та національних традицій» під керівництвом ректора ПДАБА, професора Савицького М.В. об’єднує багато кафедр, професіоналів різних галузей. Усіх, кого надихає на нові відкриття й реальні справи шляхетна мета – гармонійне співіснування людини і природи.

Саме про це йшла мова на традиційних круглих столах, на які лабораторія екологічної інкультурації кафедри філософії запрошувала всіх, небайдужих до долі Землі й якості життя на ній не тільки нас, але й наших дітей і онуків.

У цьому квітні карантин став перешкодою до цих заходів. Пандемія показала, що наша планета дуже маленька, і біда зараз спільна для всього людства, і рятувати життя треба теж разом.

Але є й інший аспект цієї ситуації. Зйомки з космосу показали, що після декількох тижнів зупинки виробництв, суттєвого зменшення транспорту майже в усьому світі повітря над забрудненими мегаполісами очистилося і стало майже зовсім прозорим. А на порожніх вулицях великих міст з’явилися дикі тварини, рідкі птахи.

Природа несподівано подарувала людству вагоме підтвердження того, що наші дослідження, спрямовані на розробку ресурсозберігаючих, енергоефективних технологій, не марні. Отже, зростає й цінність формування екологічної свідомості, опанування екологічної культури кожного з нас. Перш за все нашої молоді. Ідея збереження рідної природи не тільки як джерела ресурсів, але й як умови виживання людства, нашого здоров’я, джерела натхнення і краси, чекає нових прихильників – кваліфікованих, відданих, креативних!

Далі – цитати зі студентських творчих робіт, що присвячені Дню Землі.

«Відповідальність за стан екології покладена на кожного з нас. Потрібно виховати у собі відчуття негативного ставлення до сміття навколо себе». (А.Кияшко)

«Я дуже люблю природу і мені боляче дивитись як люди вбивають її. Якщо кожний з нас зробить хоча б дрібницю для поліпшення довкілля, ми відчуємо на собі: природа подякує нам». (А.Козиревська)

«Починати треба із захисту дерева біля рідного будинку, птахів у скрутний для них час, не засмічувати землю, якою ходиш. Але саме це, мені здається, є своєрідним тестом на людяність, на твоє право бути частиною природи, бути Людиною. Я вірю, що українці з їх працездатністю, дбайливістю зможуть запобігти подальшому знищенню найсвятішого – рідної землі. Треба тільки серцем пам’ятати, що ми одна родина, і земля в нас, як і мати, на всіх одна!» (Ю.Філь)

Складановська М.Г.

Керівник лабораторії екологічної інкультурації

Публікації за темою «Сталий розвиток та екологічна культура»

  1. Skladanovskaya M. Environmental inculturation – requirement of our time // Perspectives of world science and education. Abstracts of the 4th International scientific and practical conference. CPN Publishing Group. Osaka, Japan. 2019. Pp. 824-832. URL: http://sci-conf.com.ua.
  2. Skladanovskaya M. SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF THE SOCIETY: A VALUE ASPECT // Perspectives of world science and education. Abstracts of the 8th International scientific and practical conference. CPN Publishing Group. Osaka, Japan. 2020. Pp. 898-904. URL: http://sci-conf.com.ua.
  3. Преснякова Л.М., Складановская М.Г. Образование для устойчивого развития // Проблемы создания информационных технологий. Сб. научных трудов / под ред. Маньшина Г.Г. – Минск: 2020.
  4. Складановська М.Г. Освіта для сталого розвитку: ціннісний аспект. – доповідь на міжнародній науково-методичній конференції «Ціннісно-орієнтований підхід в освіті і виклики євроінтеграції» за програмою Erasmus+., Сумський державний університет – Суми, 2020.
  5. Складановська М.Г. Зберегти нашу землю // Молодий будівельник / Періодичне видання Придніпровської державної академії будівництва та архітектури, №4 (квітень). – Дніпро, 2020.
  6. Складановська М.Г. https://pgasa.dp.ua/wp-content/uploads/2018/10/Zberegty-nashu-zemlyu.pdf Науково-популярна стаття до Дня Землі.
?>
вверх