18.10.2022

СПРАВА ЇХНЯ – НЕОЦІНЕННА, ЯК САМЕ ЖИТТЯ!

Дорогі колеги, студенти, друзі!
Щиро вітаю із нинішнім потрійним святом – Днем захисників і захисниць, Днем козацтва, що співпадають із християнським святом Покрови Пресвятої Богородиці!
Сьогодні на нашій землі – війна. Важко знайти достатньо глибокі слова подяки нашим Захисникам і Захисницям за героїзм і самопожертву, за мужність і неймовірно важку ратну працю. Низький уклін кожному із тих, хто наближає день Перемоги, День миру! Серед них – чимало наших колег викладачів, студентів і випускників. З міркувань безпеки, ми не можемо називати їх поіменно, але прізвища тих, хто вже ніколи не зможе розділити з нами радість майбутньої Перемоги, мають жити в нашій пам’яті довіку – це Олександр ОСТАПЕНКО і Андрій РИБИЦЬКИЙ. Вічна пам’ять Героям! Ми назавжди в боргу перед усіма загиблими воїнами!
Доля нашої неньки-України сьогодні залежить від кожного із нас. Але, найперше, вона – в мужніх, професійних руках захисників і захисниць, які на фронті зі зброєю в руках і в тилу із честю виконують бойові завдання, боронять країну від ворога, який непроханим гостем прийшов «визволяти» нас від нашої землі, від дітей, від домівок, від самого життя…
На долю нинішніх поколінь випало жорстоке випробування війною, яку російський агресор цинічно назвав спеціальною військовою операцією. Операцією, проти країни, яку, згідно Будапештського меморандуму, мав би захищати від посягань на суверенітет і цілісність.
Жорстокість, масові злочини проти цивільного населення, ракетні удари по містах і селах, тортури і вбивства на окупованих територіях… Це і є мерзотне обличчя сусідньої держави-терористки. Ще й сьогодні, коли у вік інтернету кожен має доступ до правдивої інформації, згідно недавніх соцопитувань 78 відсотків росіян підтримують чергову спробу анексії українських територій – Запорізької, Херсонської, Донецької і Луганської областей. Анексії, яку не підтримує світ. На недавньому засіданні Генеральної асамблеї ООН такі дії агресора засудили 143 країни зі 193. І тільки п’ять держав голосували проти резолюції – росія, Білорусь, Північна Корея, Нікарагуа і Сирія.
Днями наша країна пережила важкі втрати через кілька хвиль терористичних ракетних атак по житлових кварталах та критичній інфраструктурі країни і, зокрема , Дніпропетровщини. Тільки впродовж першої і другої хвиль по мирних містах і селах ворог випустив понад сто смертоносних ракет і безпілотників-камікадзе, велика кількість яких була збита нашими воїнами ППО. Ворог прагне зламати нашу волю, нашу єдність, нашу нездоланність, посіяти паніку, розпач, голод і холод. Тільки вдумайтесь: мільярди доларів – на руйнування, смерть, геноцид українського народу… Заради надуманих імперських, загарбницьких амбіцій однієї людини, якій вдалося у ХХІ столітті затьмарити свідомість мільйонів росіян. Неначе всі життєві проблеми у своїй країні вони вже вирішили, досягли небаченого розвитку науки і техніки…
Саме у ці дні в Дубаї відбувається перший політ електричного таксі, штучний інтелект визначає найближчу до Землі екзопланету,у Великобританії будують перший промисловий термоядерний реактор, у Сполучених Штатах розробляють модель поселення на Місяці… Росія ж в цей час хизується ядерною зброєю.
Через війну професія військового, незалежно від спеціальності, віку чи статі нині стала найшанованішою в Україні. А наші Збройні сили визнані у світі як одні із найбільш боєздатних. Народ виявляє найвищий рівень довіри до своєї армії і підтримує її термінові потреби власними коштами, яких вистачає, навіть, на ескадрилью «Байрактарів».
Світ теж довіряє і підтримує наше військо. На недавньому засіданні на базі «Рамштайн» понад 40 країн – наших партнерів по боротьбі із агресором – прийняли рішення про передачу найсучаснішого озброєння, якого ще немає в арміях НАТО. Аби захистити Україну від повітряних ракетних атак, прискорити звільнення окупованих територій.
На суходолі, завдяки новим сучасним озброєнням, майстерності бійців, кмітливості і стратегічному мисленню українських командирів відбувся перелам у війні. Звільнено Харківську область, до 75 населених пунктів Херсонщини повернувся рідний жовто-блакитний прапор, тільки у жовтні там звільнено з-під окупації 29 населених пунктів, триває звільнення Донбасу. Починає діяти ленд-ліз. Хоча на сьогодні арсенал озброєння вже поповнено сотнями одиниць бойової броньованої техніки, артилерійських і реактивних систем, відбитими у ворога. Наші бійці жартома називають це поповнення – «російський ленд-ліз».
Та попереду ще чимало боїв, болі, втрат і багато перемог. Бо ворог, який не розуміє за що він іде на смерть у чужій країні, не може перемогти. А військо, на знаменах якого кров’ю поколінь написано «Україна – понад усе!», – непереможне.
Українці – мирна та горда нація! Ми не прагли і не прагнемо війни! Ми хочемо жити в мирі з усім світом! Будувати міста на Батьківщині і поселення на Місяці, космічні кораблі для міжпланетних подорожей… У нас досить для цього знань, працьовитості і таланту. Але змушені захищати себе і увесь світ від рашизму, який своїми діями копіює фашизм.
Ми не поступимось своєю волею, своєю землею, суверенітетом, демократичними принципами, які передали нам у спадок і наказали берегти попередні покоління, в тому числі і засновники козацької держави.
Цього дня, я закликаю кожного бути свідомим свого громадянського обов’язку і неодмінно привітати своїх друзів, колег, рідних, усіх, хто захищає нашу країну на суходолі, в небі, на морі! Знайдіть ті найглибші слова подяки нашим Захисникам і Захисницям, що зігріють їхнє серце і примножать сили. Адже справа їхня – неоціненна! Вони кров і плоть нації!
Захисти їх своїм Покровом Пресвята Богородиця! Бережи їх, Господь!
Слава Україні! Героям слава!
Микола САВИЦЬКИЙ, ректор ПДАБА, полковник запасу
Плакат: vseosvita.ua На фото: з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України в музеї історії ПДАБА оновлено тематичний стенд, який присвячений тим, хто зі зброєю в руках захищає нашу державу.
СИНЕРГІЯ СВЯТ 14 ЖОВТНЯ: ТРАДИЦІЇ І СУЧАСНІСТЬ
Продовженням циклу відкритих науково-популярних лекцій “НЕЗЛАМНІСТЬ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ: ІСТОРІЯ ТА СЬОГОДЕННЯ” стала зустріч 17 жовтня, присвячена святкуванню в нашій державі 14 жовтня відразу кількох знакових свят . Лекцію “Синергія свят 14 жовтня: традиції і сучасність” прочитала  Лариса БОГУСЛАВСЬКА, доцентка кафедри українознавства, документознавства та інформаційної діяльності.
Урочистості середини жовтня справді поєднали дуже давні традиції релігійного свята Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, День створення УПА та День захисників і захисниць України.
Цікавою була інформація про народні звичаї відзначення Покрови в українському селі. Розмова йшла також про поєднання церковного свята з енергією праслов’янських культів матері-землі та матері-берегині в родині, феномен появи «Козацької Покрови» в іконографіці козацького бароко, традиції поминання  як Святого праведника Багатостраждального Петра Калнишевського – останнього кошового отамана Запорізької Січі.
Жваву зацікавленість викликали паралелі й спостереження щодо перетину традицій та визвольних змагань УПА в 40-60-х роках ХХ століття і нинішньої боротьби за незалежність і цілісність України.
Особливості відновлення козацького драйву після повернення святкувань Дня захисника, пізніше перейменованого на День захисників і захисниць України, які безпосередньо суголосні непростим настроям сьогодення, багатьом дозволили відчути повноту гордості за наші доблесні Збройні сили України і підтримати віру в якнайскорішу перемогу над ворогом.
?>
вверх