07.06.2023

Слово про колегу

2 червня пішов з життя Святослав Андрійович Щербак, доктор технічних наук, почесний професор Придніпровської державної академії будівництва та архітектури.

Я познайомився з ним у 1996 році, коли Святослав Андрійович повернувся до своєї Альма матер і вступив в докторантуру. До цього часу він вже був широкоерудованим кандидатом технічних наук, високодосвідченим спеціалістом будівельної галузі. Я був його науковим консультантом і міг спостерігати за вдумливою ефективною роботою по підготовці докторської дисертації, яку він успішно захистив. Після захисту дисертації Святослав Андрійович працював старшим науковим співробітником. З 2001 року став начальником науково-дослідної частини, а з 2003 по 2019 рр. – завідувачем відділу докторантури, аспірантури та магістратури. Весь цей час Святослав Андрійович вів викладацьку діяльність в якості професора спочатку на кафедрі опалення, вентиляції та якості повітряного простору, а з 2006 по 2019 рр. – на кафедрі технології будівельних матеріалів, виробів та конструкцій.

Зустрічаючись з професором С. А. Щербаком протягом майже 3-х десятиліть, я бачив його різнопланову діяльність викладача – вихователя майбутніх будівельників, науковця-дослідника з широким аспектом пошуків в будівельній сфері. В наукових дослідженнях ми були колегами. Займалися розробкою технології переробки і використання відходів металургійної, гірничорудної і хімічної промисловості в будівництві, а також переробкою будматеріалів. В цій роботі ми досягли важливих результатів. Поряд з енергозбереженням і економією цементу вирішена важлива для України екологічна проблема – звільнення з-під відвалів орної землі. За результатами нашого дослідження ми отримали в 1999 році Державну премію України в галузі науки і техніки. Далі, багато років Святослав Андрійович продовжував свою успішну наукову діяльність, отримав премію Академії будівництва України ім. В. С. Буднікова. Також професор С. А. Щербак випустив близько 100 наукових робіт, в тому числі три монографії і навчальний посібник, був автором двох Державних стандартів України.

До останніх днів свого життя Святослав Андрійович залишався вірним професії, вірним своїй академії. Започаткував сімейну традицію – його діти Андрій та Ольга продовжили справу батька, стали кандидатами технічних наук.

Для мене Святослав Андрійович назавжди залишиться справжнім вченим, високоосвіченим фахівцем, відповідальною людиною, другом та колегою.

Професор Володимир Большаков

?>
вверх