05.05.2023

Родинні традиції та свята українського народу. Весняно-літній цикл свят.

Відбулась чергова відкрита науково-популярна лекція із циклу «НЕЗЛАМНІСТЬ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ: ІСТОРІЯ ТА СЬОГОДЕННЯ». Тема лекції:  «Родинні традиції та свята українського народу. Весняно-літній цикл свят.» Лекторка – Вероніка ЗАДУНАЙ, викладач кафедри іноземних мов.

Разом з пробудженням природи від зимового сну на нашій землі, в Україні, починається цикл народних весняних свят, пов’язаних з стародавніми міфами та віруванням, супроводжених піснями, іграми та хороводами.
Народ наш у своїх казках створив чудовий образ весни — гарної молодої дівчини з вінком квітів на голові.

Цикл весняних свят починається зі Стрітення (15 лютого), яке вважається перехідним містком від зимового до весняного обрядового циклу, і включає такі свята, як Масляна, день преподобної мучениці Євдокії, або Явдохи, день Сорока святих, Теплого Олекси, Благовіщення Пресвятої Богородиці, Вербну неділю, але головним святом цього періоду є Великдень – найбільше християнське свято нашої Батьківщини.

Літній цикл свят, на відміну від весняного, не мав чітко окреслених меж. За народними прикметами, його початок визначали останніми днями квітня і пов’язували з періодом, коли на дубах з’являлось листя.

В основі літнього обрядового циклу лежить культ рослинності та магія заклинання майбутнього врожаю, культ сонця та культ пращурів. Він включає такі основні свята, як Зелені свята (Трійцю), Купайла (Івана Купала), Петрів День (Петра та Павла) та призабуті нині свята Лади, Ярила, а також Громові свята.
З-поміж урочистостей літнього обрядового циклу найважливішими були Зелені свята, які не мають точно визначеної дати, а випадають через сім тижнів після Великодня. Закінчувався літній цикл свят днем святої Мокрини, тому в народі ще кажуть: “Свята Мокрина осінь приносить”.

?>
вверх