19.01.2021

Робоча нарада «Місячні поселення»

Космічна історія людства починається і твориться на Землі. І творять її фахівці різних галузей, мрійники і фанати своєї справи, об’єднані єдиним прагненням розкрити космічні перспективи людства.

Кілька фактів із нинішнього життя Придніпровської державної академії будівництва та архітектури. Торік ПДАБА уклала угоду про співпрацю із ДП «КБ «Південне». На завершення 2020 року відбулась триденна міжнародна науково-практична онлайн конференція, присвячена архітектурі місячного поселення (Moon Village Architecture Working Group Workshop), участь в якій взяли представники NASA, провідних космічних держав світу, науковці та фахівці ДП «КБ «Південне» та Придніпровської державної академії будівництва та архітектури.

А днями в Придніпровській державній академії будівництва та архітектури відбулася робоча нарада за участі фахівців КБ «Південне». Мова йшла про передові технології у розбудові майбутніх Місячних поселень, перспектива створення яких як ніколи реалістична.

Провідні вчені та фахівці ПДАБА, що займаються розробкою проектів для експедиції на Місяць (д.т.н., проф. Микола Савицький, Віталій Страшко, провідний науковий співробітник ПДАБА, автор start-up проекту «Енергоефективний житловий модуль Місячного поселення»,  науковці  Сергій Шатов та Олександр Конопляник та ін. ) доповіли про науково-технічні напрацювання та взяли участь у дискусії щодо використання  3D друку, архітектури майбутніх поселень,  енерго-та   життєзабезпечення перших поселенців-будівельників…

Про бачення фахівців КБ «Південне» розповів керівник делегації  Геннадій Осіновий, начальник науково-технічного, проектного відділу ДП «КБ «Південне».  Розмова швидко перейшла у практичну площину: як зробити міцний будівельний матеріал із місячного грунту,  які космічні температури має витримувати місячний дім, як захиститись від метеоритних дощів,  які можливості для лабораторних досліджень слід задіяти?…

Ідеї, напрацьовані вченими академії, було вирішено захистити  патентами на інтелектуальну власність.

Додамо лише, що ДП  «КБ «Південне» провело роботи з концептуального проектування місячної промислово-дослідної бази. Спільна робота дозволить віднайти найбільш оптимальні варіанти розв’язання проблемних питань, зробити черговий крок до зірок. Адже космічна історія людства починається і твориться на Землі. Зокрема, і в Дніпрі, космічній столиці України.

?>
вверх