06.05.2022

Незламність української нації: історія та сьогодення. Птах душі

4 травня в ПДАБА відбулося друге засідання Студентського наукового гуртка «Клуб любителів українського кіно», на якому вшанували пам’ять загиблих за свободу України.  Студенти першого курсу економічного та другого курсу архітектурного факультетів разом з викладачами кафедри українознавства, документознавства та інформаційної діяльності О. Баранник, Г. Лисенко, Л. Богуславською та гостями заходу обговорили фільм «Заборонений»  режисера Романа Бровка, знятого за сценарієм Сергія Дзюби та Арсенія Кірсанова. Модератор зустрічі – старша викладачка кафедри УДІД С. Волкова.

Про поета, літературознавця, вчителя, правозахисника, дисидента Василя Семеновича  Стуса, який  належав до шістдесятників, який боровся за відродження української національної культури, проти її утисків радянським режимом, розповіли студентки економічного факультету Єлизавета Соколова,  Анна Пономаренко, Вікторія Кіщенко та студентки групи АРХ-20-4п Ксенія Ярміш, Марія Петько.

5 вересня 2019 року в український кінопрокат вийшов художній фільм «Заборонений», який розповідає про життя й загадкову смерть Героя України – Василя Стуса. Дії відбуваються на широкому тлі боротьби українських дисидентів кінця 1960-х – початку 1980-х років проти тоталітарної системи СРСР. У процесі роботи фільм двічі змінював назву: з оригінальної –  «Птах душі» – на «Стус», а потім – на «Заборонений». Своїми враженнями про фільм, його сценарій, зйомки та критику поділилися студентки групи АРХ-20-4п Юлія Качан, Анастасія Бібік та студентки економічного факультету  Вероніка Шуцька, Юлія Тиха, Вероніка Каменська.

Про дисидентський рух детально розповіла студентка групи АРХ-20-5п Яна Макушина, яка розкрила причини, напрями та наслідки руху, а Олександра Качуєвська та Софія Лисяк доповнили розповідь про участь українських жінок, що боролися за свободу та  незалежність держави.

Одним із акцентів у кінострічці є привернення уваги глядачів до зневажливого ставлення до української мови в ті часи, зокрема на Донбасі, спроба радянської влади показати українську мову як меншовартісну в порівнянні з російською. Деякі студенти відзначили, що після перегляду фільму перейшли й в побуті на українську мову.

Про незламність боротьби українського народу впродовж віків проти ворогів, які здобували перемогу і які відстоюють цілісність Української держави розповіла Ганна Фісун, студентка групи АРХ-20-5п.

Вшануймо пам’ять Василя Стуса, який є прикладом незламності, принциповості й твердої волі. І нехай ці його слова стануть прикладом для всіх українців: «Я не націоналіст. Навпаки, я вважав за потрібне робити так, аби серед певної частини українців розвіяти дурман самозакоханости, антисемітизму, загумінкової обмежености. Так само за потрібне я вважав робити так, щоб серед певної частини росіян, євреїв і т.д. розвіяти дурман неповаги до української мови, культури, історії, неповаги до праці селянина, що ґречно причащає усіх нас хлібом і сіллю від своїх мозолів».

З цією розповіддю та попередніми лекціями циклу «НЕЗЛАМНІСТЬ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ: ІСТОРІЯ ТА СЬОГОДЕННЯ» можна ознайомитися на YouTube каналі академії.

Не забувайте підписатися на наш YouTube канал – там багато цікавого

?>
вверх