11.09.2020

Психологічна служба – підсумки і плани

Наш дух визначає наше буття.

О.Свіяш

Цей рік був визначальним для нашої психологічної служби. Вчена Рада затвердила положення  про психологічну службу, і ми, нарешті, стали підрозділом академії.

З’явилися й нові напрямки нашої роботи:

  • Створення пілотного проекту психологічного супроводження адаптації першокурсників факультету інформаційних технологій та механічної інженерії та його реалізація.
  • Обговорення на засіданні Вченої Ради теми «Психолого-педагогічні аспекти якості сучасної вищої освіти».
  • За ініціативи ректора проф. М.В.Савицького запроваджено цикл занять «Психолого-педагогічна компетентність викладача вищої школи», що були проведені як до початку карантину, так і в дистанційному режимі в період карантину.
  • За ініціативи кафедри основ архітектури проведено лекції «Архітектура і психологія з групами ІІ курсу архітектурного факультету. Вкрай актуальна ініціатива. Я вважаю, що психологічні аспекти наукової творчості, майбутньої професійної діяльності випускників мають посісти своє місце в освітньо-професійній програмі наших студентів, хоча б як дисципліни за вибором студента.

Питанню збереження професійного здоров’я були присвячені презентації, розміщені на сайті академії в період карантину. Проблема емоційного вигоряння викладача розглядалась на семінарі кураторів.

Відбувалися цікаві тренінги, круглі столи та інтерактивні бесіди зі студентами: тренінги спілкування, тренінги розвитку мнемічних функцій, уваги, мислення, антистрес, психологія кохання, ментальне здоров’я особистості.

Традиційно ми працювали з кураторами І курсу з питань адаптації першокурсників до закладу вищої освіти, висвітлювали актуальні проблеми на сайті академії, на стенді психологічної служби, продовжували індивідуальні консультації на вимогу студентів та співробітників академії. За сприяння завідувача кафедри філософії В.В.Білополого було опубліковано посібник «Методичні поради психолога для кураторів І курсу».

Продовжено наукову роботу, психологічні опитування, участь у конференціях за програмою ERASMUS+ і Всеукраїнського методичного семінару щодо роботи психологічної служби системи освіти.

Участь у роботі акредитаційних комісій продемонструвала нам усім увагу МОН України до проблем підтримки психічного здоров’я особистості, опанування психологічної культури всіма суб’єктами освітнього процесу.

Зараз, в умовах продовження карантину, психологічна служба проводить дистанційні індивідуальні консультації, просвітницьку роботу. Прохання до кураторів усіх груп нагадати студентам про можливості отримати психологічну допомогу, пораду, нову інформацію не тільки особисто, але й за допомогою інтернет-комунікацій:

https://pgasa.dp.ua/studentu/psihologichna-sluzhba/

+38066457-31-99 (Viber)

Marina.skladanovskaya@gmail.com

Skype: marina.skladanovskaya

Марина Складановська

Доктор філософії,

керівник психологічної служби ПДАБА

?>
вверх