14.12.2021

ПРОЄКТ БУДИНКУ ПІДТРИМАНОГО ПРОЖИВАННЯ ВПЕРШЕ В ПРИДНІПРОВ’Ї РОЗРОБЛЕНО АРХІТЕКТОРАМИ ПДАБА

Народився проєкт завдяки ініціативі громадської організації «Ангел дитинства» та творчій співдружності із фахівцями Придніпровської державної академії будівництва та архітектури.

Слід відзначити, що аби ідея набула реальних рис чимало довелося попрацювати і здолати численні перепони голові  ГО «Ангели дитинства» Наталії Алексєєвій, декану архітектурного факультету Олександру Челнокову та старшому викладачу Олександру Денисенко разом зі студентами. Нове завжди дається нелегко.

Будинок підтриманого проживання – явище, дійсно, нове для нашого суспільства. Сьогодні вже діє Державний стандарт соціальних послуг, який передбачає підтримане проживання осіб похилого віку та осіб з інвалідністю. І хоча потреба в подібних житлових умовах в країни чимала, жоден подібний проект ще не завершений.

Наталія Алексєєва поділилась інформацією, що перший в регіоні будинок підтриманого проживання планується збудувати у селі Герасимівка Новомосковського району. Виділена земельна ділянка вже підготовлена під забудову. По суті, мова йде не про окремий будинок, а про громадський інклюзивний простір, про житловий комплекс на двадцять осіб, в якому передбачено усе – можливості для вільного пересування інвалідів-візочників, зони відпочинку, приміщення для ведення підсобного господарства та малого посильного підприємництва. Наприклад, гончарна майстерня, миловарня, теплиці. Передбачили і спортивну та тренажерну залу, масажний кабінет та приміщення медперсоналу.

Учасники нинішньої зустрічі домовилися ближчим часом підписати Угоду про співпрацю, розробити робочий проєкт, розрахувати кошторис проекту, а в перспективі – запровадити для архітекторів спецкурс «Безбар’єрність  в громадському та житловому будівництві».

Тож Дніпропетровщина і ПДАБА можуть бути першими у добрій справі створення альтернативи геріатричним пансіонатам та психоневрологічним інтернатам, розбудови безбар’єрного середовища для осіб похилого віку та осіб з інвалідністю.

?>
вверх