11.04.2023

Про мецената Володимира Хрєннікова та національну ідентичність

7 квітня в стінах ПДАБА відбулася чергова просвітницько-освітня   імпреза.

Враженням від зустрічі ділиться ініціатор та її учасник, голова Дніпропетровської  обласної організації Національної спілки письменників України Фідель СУХОНІС:

«Хочу з приємністю зазначити, що співпраця дніпропетровських письменників з освітянами регіону носить не формальний, а дієвий характер. Свого часу поміж ДОО НСПУ і Придніпровською державною академією будівництва та архітектури було укладено угоду про партнерську діяльність. А саме, разом з майбутніми зодчими, викладачами та очільниками вишу в особах ректора Миколи САВИЦЬКОГО та проректора з навчально-виховної роботи Галини ЄВСЄЄВОЇ було розглянуто роль знаного січеславського мецената Володимира Хріннікова в розбудові української ідентичності на початку 20-го століття та перлини архітектури, збудованої за його проєктом та коштом, відому свого часу як « Український дім» Катеринослава, а нині – знаний у Дніпрі готель «Україна».

На жаль, з поважних причин сьогодні у нашому зібранні не зміг взяти участь добре обізнаний на цій темі письменник- дослідник Микола Чабан.

Звертаючись зі своїм словом до присутніх, я підкреслив , що свою меценатську і проукраїнську діяльність В. Хрінніков, проводив за ворожого ставлення до всього національного тодішнім російським царатом. Як це перегукується із теперішньою , очевидно, ще більш трагічною дниною!»

Є сподівання на те, що подібні імпрези сприятимуть не лише патріотичному вихованню юні, зміцнюватимуть їх духовний стрижень, а й будуть дієвими фаховими практикумами в опануванні будівельної професії.

?>
вверх