17.02.2023

Права людини та громадянина у контексті прав та обов’язків держав в умовах війни

Продовжуємо цикл відкритих науково-популярних лекцій “Незламність української нації: історія та сьогодення”. Цього тижня в ПДАБА відбулась відкрита лекція на тему «ПРАВА ЛЮДИНИ ТА ГРОМАДЯНИНА У КОНТЕКСТІ ПРАВ ТА ОБОВ’ЯЗКІВ ДЕРЖАВ В УМОВАХ ВІЙНИ», яку прочитали асистент Світлана Скачедуб та доцент кафедри Економічної теорії та права Людмила Лаухіна.

Під час лекції було розкрито, що вперше в історії людства повномасштабні гарантії основоположних прав людини визначені у Загальній декларації прав людини, яка була прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року.

У внутрішньо державному законодавстві України норми Декларації закріплені у Конституції України, яка визначає такі групи основних прав людини i громадянина: особисті права, політичні права, економічні права, соціальні права та інші.

Стосовно прав та обов’язків держав у їх міжнародних відносинах, та впливу цих відносин на стан прав людини у межах самих держав, то вперше у міжнародній практиці вони знайшли своє закріплення у Хартії економічних прав та обов’язків держав, яка була прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 12 грудня 1974 року.

У лекції наголошувалось, що з 24 лютого 2022 року наша держава стикнулась з безпрецедентною для сучасного світу агресією з боку Російської федерації. Ця агресія продемонструвала кризу міжнародної системи гарантії та захисту основоположних прав людини.

Повністю переглянути лекцію на цю актуальну тему можна на нашому you tube-каналі за посиланням
https://youtu.be/vGg2sF3iEB0

Підписуйтесь на наш канал
https://www.youtube.com/@PDABA_Dnipro,
та вчасно отримуйте важливу інформацію.

?>
вверх