03.12.2022

Половиця: минуле завжди з нами

Продовжуємо цикл відкритих науково-популярних лекцій “НЕЗЛАМНІСТЬ УКРАЇНСЬКОЇ НАЦІЇ: ІСТОРІЯ ТА СЬОГОДЕННЯ”.

Полови́ця — колишня запорозька слобода, заснована в сер. XVIII ст., на місці якої згодом збудовано історичний центр Катеринослава — Дніпра. Слобода положена на березі Дніпра та його правої притоки річки Половиця. Таку історичну довідку надає  Вікіпедія про історичні корені нашого міста. Саме цій темі і була присвячена лекція Олександра Харлана, доцента, кандидата архітектури, члена бюро Українського комітету ІКОМОС.

Фактично в кожній праці з історії міста Дніпро Половиця фігурує як предтеча міста. Саме без цієї слободи важко уявити собі історію сучасного мегаполісу. Проте у більшості відомих на сьогодні досліджень про даний населений пункт ви знайдете лише кілька рядків.

Завдяки вивченню окремих сторінок виникнення і розвитку нашого мегаполісу вважаємо за потрібне розставити акценти щодо ролі слободи в заснуванні Катеринослава Правобережного (Дніпровського), або ІІ-го і ролі її планувальної структури в подальшому формуванні низинної (центральної) частини міста.

До того ж ретельної уваги заслуговує проблема вивчення території колишньої слободи, що знаходиться в самісінькому епіцентрі сучасних будівельних процесів в нашому місті! Вже вкотре ми закликаємо мешканців міста, його дослідників і просто зацікавлених його історією звернути увагу і відреагувати на критичну ситуацію, яка склалася на сьогодні!

Терени Половиці – це дуже важлива й цінна сторінка історії нашого міста! Не можна знущатися і нівелювати славне історичне минуле новостворюваними хмарочосами і новими будівлями.

Минуле, в ментальному розумінні, завжди залишається з нами. Скільки б поколінь не минало…

Повністю переглянути лекцію Олександра Харлана можна на нашому youtube -каналі за посиланням https://youtu.be/t4yU9UKmGqQ

?>
вверх