31.03.2023

Підсумки науково-дослідної діяльності та міжнародного співробітництва академії за 2022 рік та завдання на 2023 рік

Доповідь проректора з наукової роботи, доктора технічних наук, професора В.  В. ДАНІШЕВСЬКОГО на засіданні Вченої ради академії від 28 березня 2023 року

 

Науково-технічна діяльність для забезпечення потреб оборони,

відновлення і розвитку інфраструктури

 

У звітному 2022 році пріоритетним напрямком науково-технічної діяльності академії було виконання робіт для забезпечення потреб оборони держави від агресії рф, розробка заходів для відновлення і розвитку інфраструктури України в умовах війни.

В академії розроблено проекти захисних споруд: мобільного блок-посту з 7 класом захисту для особового складу ЗСУ i Територіальної оборони (конструктори Савицький М. В., Шехоркiна С. Е, Нiкiфорова Т. Д.) Розроблено проект підземного укриття на 4 особи (конструктор Сопiльняк А. М.), проект укриття для штабу однiеї з частин Національної гвардії України (архітектор Бондаренко О. І., конструктор Сопiльняк А. М.)

Доцент кафедри водопостачання, водовідведення та гідравліки Нечитайло М. П. в умовах обстрілів Миколаївської та Херсонської областей, на запрошення міської адміністрації здійснив поїздку на власному авто до м. Миколаїв i розробив заходи щодо забезпечення питною водою місцевої громади.

Під керівництвом ректора Савицького М. В., вчені академії розробили розгорнуті пропозиції для потреб оборони, відновлення i розвитку інфраструктури України. Пропозиції були передані для розгляду відповідним органам державної влади.

У червні 2022 року академія організувала і провела науково-практичний форум «Переможемо – Відбудуємо!». В роботі форуму прийняли участь фахівці 13 закладів вищої освіти, наукових інститутів та підприємств України, керівники організацій роботодавців, профспілкових організацій, будівельної палати України та Дніпропетровської торгово-промислової палати. Представлено 48 доповідей за наступними тематичними напрямами: сприяння обороноздатності України та забезпечення безпеки населення; відновлення та розвиток інфраструктури України; відновлення та розвиток адміністративно-територіальних районів; енергозбереження і поновлювальні джерела енергії; економіка та розвиток соціального доступного житла; підготовка кадрів, розвиток громадянського суспільства та утвердження української національної ідентичності. За результатами роботи форуму прийнято резолюцію із пропозиціями щодо відновлення інфраструктури України та вирішення актуальних проблем будівельної галузі в умовах війни. Резолюцію форуму направлено органам державної влади.

У грудні 2022 року підведено підсумки студентського архітектурно-будівельного конкурсу «Захист. Безпека. Укриття». Учасники конкурсу у складі мультидисциплінарних команд розробили ескізні проекти захисних споруд  цивільного захисту різних типів: заглибленого окремо розташованого укриття, підземного приміщення подвійного призначення з функцією укриття та укриття на поверсі житлового будинку.

У грудні 2022 року на базі академії відбулася робоча нарада за участю голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Валерія БЕЗУСА щодо впровадження енергоефективних заходів, відновлення і розвитку енергетичного сектору, забезпечення енергетичної безпеки України. В нараді взяли участь представники Дніпропетровської обласної державної адміністрації, Дніпровської міської ради, дирекції компанії ДТЕК Енерго, фахівці закладів вищої освіти, керівники підприємств, організацій роботодавців та Будівельної палати України. За результатами наради прийнято резолюцію з переліком пропозицій щодо вирішення проблем енергетичного сектору та будівельної галузі України. Резолюцію наради направлено органам державної влади.

Докладніше – в інформаційних матеріаліх.

?>
вверх