02.12.2019

Парламентські слухання на тему: «Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п’ять років»

27 листопада о 15 годині в залі пленарних засідань Верховної Ради України (м. Київ, вул. Грушевського 5) були проведені парламентські слухання на тему: “Пріоритети екологічної політики Верховної Ради України на наступні п’ять років”, в яких завідувач кафедри Екології та ОНС ДВНЗ ПДАБА, д.б.н., професор Шматков Г.Г. взяв активну участь.

Слухання були організовані Комітетом Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування під керівництвом Кабінету Міністрів України разом із залученням представників місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, спеціалістів наукових установ, громадських організацій.

З трибуни Верховної Ради виступали науковці, керівники спеціалізованих установ і підприємств, громадських та міжнародних організацій.

https://www.youtube.com/watch?v=xyTSgKUU9q4

У своїх виступах промовці зазначили, що процеси глобалізації та суспільних трансформацій підвищили пріоритетність збереження довкілля, а отже, потребують від України вжиття термінових заходів. Протягом тривалого часу економічний розвиток держави супроводжувався незбалансованою експлуатацією природних ресурсів, низькою пріоритетністю питань захисту довкілля, що унеможливлювало досягнення збалансованого (сталого) розвитку.

Промовці наголошували, що в Україні на сьогодні існують водночас і горизонтальні, і секторальні проблеми у сфері охорони довкілля. Так, Україна потерпає від надмірного та незаконного використання природних ресурсів, забруднення атмосферного повітря, водних ресурсів та ґрунтів. Водночас діючий орган екологічного контролю та низький ступінь відповідальності за екологічні правопорушення не забезпечують дотримання природоохоронних норм. Разом з тим, зазначили, що в Україні дуже низька екологічна свідомість населення, тому необхідно впровадити загальнодержавну програму підвищення екологічної свідомості населення. Також наголошували, зокрема, на тому, що Україна посідає останнє місце серед європейських країн з управління відходами.

На думку учасників слухань, зокрема, необхідно ухвалити законопроекти про управління відходами, про батарейки, батареї та акумулятори, про відходи електричного та електронного обладнання, про скорочення обігу пластика тощо; вжити заходів для створення та забезпечення функціонування спеціально уповноваженого органу з питань моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів і торгівлі квотами на викиди парникових газів.

З пропозиціями усіх учасників слухань можна ознайомитись за адресою:

http://komekolog.rada.gov.ua/fsview/74714.html

 

?>
вверх