21.06.2022

«Освіта в умовах війни: реалії, виклики та шляхи подолання»

Такою є головна тема II Форуму академічної спільноти, що розпочав свою роботу 20 червня в Придніпровській державній академії будівництва та архітектури. Обмін думками відбувався в очному та онлайн форматі з використанням дистанційних технологій на платформі Teams MS Office365.

Відкрив форум ректор ПДАБА Микола Савицький, який висловив кілька важливих думок, завдаючи конструктивний тон перебігу розмови. Він закликав присутніх до відвертої розмови про проблемні питання освітянської роботи в умовах військової агресії, до обміну напрацьованим досвідом, який після конференції стане доступним широкому загалу працівників вищої школи, завдяки публічному оприлюдненню в друкованому та електронному варіантах.

Як зберегти систему та якість освіти в умовах війни? Як, незважаючи на війну, підготувати і розпочати новий навчальний рік? Виклики і реалії організації освітнього процесу в умовах війни, пошук ефективних шляхів організації дистанційної освіти, психолого-педагогічні аспекти викладання, теорія і практика науково-педагогічних підходів в освіті… Ці непрості теми з погляду на власний досвід мають розглянути учасники форуму протягом трьох етапів роботи – до 30 червня.

Першого дня зосередились на гуманітарно-виховній складовій освітнього процесу. Цікавими та корисними були доповіді спікерів: Леся Баранник, в.о. завідувача кафедри УДтаІД – «Цикл науково-популярних лекцій як вагомий чинник інформаційної безпеки країни в умовах війни»; Анатолій Поповський, професор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ – «Світоглядні реалії в освітньому процесі в умовах війни»; Дар’я Нечипуренко, заступник декана з виховної роботи будівельного факультету – «Виховання молоді в умовах війни: досвід будівельного факультету ПДАБА»; Мар’яна Гдакович та Вікторія Черевко, доцент Львівського державного університету внутрішніх справ та курсант – «Мова як засіб формування національної свідомості»; Валентина Бабенко, заступник декана з виховної роботи економічного факультету – «Досвід виховної роботи на економічному факультеті в умовах війни»; Олена Назаренко, доцент Дніпровського державного аграрно-економічного університету – «Досвід виховної роботи на кафедрі філології ДДАЕУ»; Олена Рабич, заступник директора з навчально-виховної роботи ННІІОТ – «Виховна робота кафедр ННІІОТ в умовах воєнного стану»; Валерія Коновалова, студентка, заступник голови студентської ради ПДАБА – «Студентський погляд на проблеми освітнього процесу під час війни»; Віктор Білополий, завідувач кафедри філософії – «Підведення підсумків роботи кураторів академічних груп».

Вже по обіді в залі Методичної ради академії відбулась Науково-педагогічна майстерня на тему: «Теорія та практика науково-педагогічних підходів у вищій школі: вивчаймо європейський досвід». Модератор – Галина ЛИСЕНКО, доцент кафедри українознавства, документознавства та інформаційної діяльності. На завершення цього дня спікерам форуму, активним учасникам та модераторам циклу науково-популярних лекцій «Незламність української нації: історія і сьогодення» ректор ПДАБА Микола Савицький вручив Сертифікати.

В роботі форуму беруть участь представники Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Львівського державного університету внутрішніх справ, Дніпровського державного аграрно-економічного університету, Луганського державного медичного університету, Сумського державного університету, Херсонського національного технічного університету, Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти», Дніпровського державного коледжу будівельно-монтажних технологій та архітектури, інших навчальних закладів.

23 червня Форум академічної спільноти на базі ПДАБА продовжить свою роботу.

?>
вверх