10.03.2024

Незламність української нації. …Від Сяну до Дону

7 березня 2024 р. доцентка кафедри УДІД ПДАБА Галина Лисенко прочитала відкриту науково-популярна лекцію на тему «Український простір «від Сяну до Дону»».  Гостра актуальність теми зумовлена ️складними воєнно-політичними та інформаційними викликами, які змушена долати незалежна Україна з 2014 року, коли розпочалась нічим не спровокована агресія  рашистської країни, що з лютого 2022 р. супроводжується численними фактами геноциду українського народу, варварським знищенням наших культурних, історичних пам’яток, об’єктів цивільної інфраструктури тощо.

Під час виступу лекторка зосередилася на витоках поняття «український простір від Сяну до Дону», що сформувалося в українському середовищі на початку національного відродження в першій половині ХІХ століття; проаналізувала  основні постаті (у тому числі – Г.Боплан, П.Шафарик, П.Чубинський, С. Рудницький тощо), які вивчали і фіксували на європейських картах територію проживання українців, починаючи з XVІ століття і до середини ХХ.

Особливий наголос був зроблений на сьогоднішній відповіді України рашистському агресору у вигляді Указу Президента України №17/2024 «Про історично населені українцями території російської федерації», положення якого вже розпочав реалізовувати Український інститут національної пам’яті.

Сподіваємось, що ця важлива тема буде мати продовження в наступних науково-популярних лекціях, що заплановані з просвітницькою метою на поточний навчальний рік.

‼Повністю переглянути лекцію та дізнатись багато нового про український простір можете на нашому youtube-каналі за посиланням: https://youtu.be/Kjo5iHGXEhc

Підписуйтесь на наш канал, аби вчасно отримувати важливу інформацію.

?>
вверх