01.12.2023

Навчальна робота з модифікацією електронного тахеометра Nikon NPR 302 і програмним забезпеченням до нього

15.11.2023 року на кафедрі Автомобільні дороги геодезія та землеустрій в аудіторії 419 відбулася навчальна робота з модифікацією електронного тахеометра Nikon NPR 302 і програмним забезпеченням до нього.

Студенти в рамках заходу оволоділи знанням і умінням роботи з сучасним обладнанням Nikon NPR 302 і програмним забеспеченням Trimble data Transfer, Trimble Geomatics office.

Також в рамках заходу відбулася демонстрація ліцензійного програмного забезпеченням GIS 6, його можливості в геодезії та землеустрою, ДЗК. Програма має достатній обсяг функцій для виконання обчислень і перетворень координат, починаючи від обчислення теодолітних ходів і закінчуючи перетворенням системи координат. Імпорт та експорт даних в усі поширені формати даних. Програма поставляється з великим набором готових звітних форм, серед яких державні акти, реєстраційні картки, кадастрові плани, технічні звіти і т.д. Всі звітні форми можуть довільно корегуватися користувачами. Окремо можна також виділити наявність у програмі модуля MapDraw, що надає можливість підключення та відображення зовнішніх растрових і векторних шарів ArcView/ArcGis спільно з внутрішніми шарами: земельні ділянки, кадастрові блоки, внутрішньогосподарський устрій, ґрунтова характеристика, сервітути, обмеження і оренда.

Відображення карти можна поєднувати з відображенням атрибутивної інформації. Присутні можливості позиціонування на поточну земельну ділянку або шар / об’єкт зовнішнього шару. У програмі присутня можливість відображення та координування растрів у форматі Bmp, Wmf, Jpg, Tif та Sid безпосередньо на екрані або у вікні координування. Програма дозволяє відображати необмежену кількість зображень, а також присутній імпорт та експорт параметрів прив’язки із форматів Tab, Rtr, Bpw, Jgw, Tfw, Sdw. Карта містить також потужні інструменти для пошуку і позиціонування на знайдений об’єкт.

Також відбулася демонстрація сумісності GIS 6 та Spliter (Zempro).

За результатами роботи для студентів були надані посилання на сайт для роботи в демоверсіях цього програмного забезпечення в умовах роботи онлайн.

?>
вверх