28.07.2020

НАУКА, ТРОЯНДИ І АКАДЕМІЧНІ ТРАДИЦІЇ В ЇЇ ЖИТТІ

Турбота та активна праця по підготовці молодих наукових кадрів є однією з добрих традицій нашого вишу. Тетяна Сергіївна Кравчуновська, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри планування і організації виробництва – найбільш наочний і переконливий приклад можливостей і досягнень академії.

Тетяна Сергіївна Кравчуновська народилася в м. Дніпропетровськ і закінчила середню школу № 136 з золотою медаллю.

За порадою батьків поступила в Придніпровську державну академію будівництва та архітектури на економічний факультет. Улюбленим предметом в школі у Тані була алгебра, а під час навчання в академії вона кожен день відкривала для себе нові наукові горизонти. Особливо студентку цікавили численні питання організації будівельного процесу. І тут відмінниці в її пошуках, починаючи з четвертого курсу, допомагав, направляв, надихав професор Володимир Михайлович Кірнос.

Закінчення навчання завершилося захистом диплома з відзнакою. А потім Тетяна Кравчуновська, вже не уявляючи себе поза стінами рідної академії, вступила до аспірантури. Тут повною мірою проявилися наполегливість, допитливість, велика самовіддача молодого дослідника. Під керівництвом професора В. М. Кірноса, будучи аспіранткою по кафедрі планування і організації виробництва, написала і захистила в 2004 році дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за темою: «Системний підхід до обґрунтування доцільності використання техногенних підходів в будівництві».

Перший успіх вдумливу і серйозну Тетяну Сергіївну не тільки не змусив спочивати на лаврах, а навпаки, змусив зануритися в роботу з головою. Вона успішно поєднувала викладацьку роботу з дослідницькою діяльністю. Читала лекції, керувала курсовими та дипломними роботами.

Тетяна Сергіївна намагалася зробити свої лекції цікавими за формою, не забуваючи про їх зміст, з урахуванням новітніх наукових технологій. Молодий доцент Т. С. Кравчуновська вчила студентів і одночасно вчилася у них, набиралася досвіду. І в 2006 році відчула, що дозріла рухатися далі і поступила в докторантуру. Її улюблений професор, науковий консультант і однодумець Володимир Михайлович Кірнос підтримував, направляв всі її наукові дослідження. І результатом став її успішний захист у 2011 році докторської дисертації на тему: «Розвиток наукових основ організаційно-технологічного проектування комплексної реконструкції житлової забудови». У 2012 р. вона отримала звання професора, а з 2014 р. дотепер Тетяна Сергіївна очолює кафедру планування і організації виробництва.

Фахівець високого наукового рівня, професор Т. С. Кравчуновська веде велику наукову, педагогічну та організаційну роботу. Читає лекції з дисциплін: Обґрунтування прийняття ефективних рішень в будівництві та цивільній інженерії, Організація реконструкції та відновлення інженерних мереж та споруд. Свою успішну викладацьку діяльність поєднує з інтенсивною науково-дослідною роботою. За її результатами опублікувала 199 наукових та навчально-методичних праць. Вона – вчений секретар спеціалізованої Вченої ради Д 08.085.01 із захисту докторських та кандидатських дисертацій за спеціальностями 05.23.02 – основи і фундаменти, 05.23.05 – будівельні матеріали та вироби, 05.23.08 – технологія та організація промислового та цивільного будівництва, 05.26.01 – охорона праці. Під її керівництвом підготовлені і захищені одна кандидатська і одна докторська дисертація. Також Тетяна Сергіївна є членом Вченої ради академії.

Т. С. Кравчуновська – лауреат премії імені академіка М. С. Буднікова за розробку та впровадження у виробництво системно-комплексних моделей проектування і управління проектами і програмами нових технологій виробництва будівельних матеріалів (2007), лауреат премії імені академіка К. Ф. Стародубова за цикл наукових досліджень (2016.), дійсний член Академії будівництва України. Їй призначалася іменна стипендія Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених (2013, 2015). Нагороджена: Почесною Грамотою Дніпропетровської обласної державної адміністрації (2012), Подякою Фонду вчених (2012), Подякою Міністерства освіти і науки України (2015), Почесною Грамотою Дніпропетровської обласної ради (2015, 2016).

Окрім інтенсивної професійної діяльності, Тетяна Сергіївна – високоосвічена, ерудована людина. Знає і любить читати класичну та сучасну художню літературу. Її улюблений письменник М. О. Булгаков. Ще постійна улюблена справа – квіти. Вона вирощує їх на дачі. Троянди і лілії приносять їй велике естетичне задоволення. Красою цих квітів вона захоплюється разом з чоловіком і сином. Улюблені наука і педагогічна діяльність, а ще краса, добро супроводжують її по життю.

Вона впевнено і гідно визначає свій єдиний, але необхідний шлях бути викладачем і вченим. І її постійний девіз – «Не зупинятися».

Т. А. Шпаковська,

провідний інженер ректорату

?>
вверх