26.09.2023

Наші люди. На вимогу часу: від Optima house до 3D забудови

Знайомтесь:

ПЕРЕГІНЕЦЬ Іван Іванович – випускник ДІБІ 1991 року (з1994 р. перейменовано в ПДАБА), докторант академії, директор науково-технічного центру Академії будівництва України, прихильник запровадження в Україні європейського стандарту NZEB будинок (Nearly zero-energy buildings), тобто будинки з майже нульовим споживанням енергії.

Війна росії проти України, небачені з часів Другої світової руйнування внесли свої корективи в усі сфери життя, не оминувши і будівництво.

За безпосереднього керівництва Івана Івановича та завдяки залученню партнерів не так давно (лише вісім років тому) в передмісті Києва було реалізовано унікальний проєкт першого в Україні мультикомфортного енергоефективного будинку OptimaHouse. Після окупації вандалів довелося відновлювати унікальні інженерні системи, вибиті вікна (дякувати Богу, конструктив вцілів). З визначеною метою відновити ОптімаХаус Перегінець впорався!!!

Та сотні тисяч зруйнованих під час війни будинків, світовий тренд запровадження будівельних 3D-принтерів диктують нові підходи.

Виробництва будівельних конструкцій за технологією 3D друку в заводських умовах вже налагоджено в містах Дніпро, Івано-ранківськ, Луцьк. Першими, хто почав впроваджувати технологію 3D друку в будівництво в Україні, є також випускник ПДАБА Сергій Леушин. Він зосередився на заводському виготовлені будинку за технологією 3D друку.
Пізніше, ця ж команда в 2023 році розпочала будівництво школи у Львові.
Проєкт, що реалізовує Іван Іванович Перегінець, є розвитком кращих напрацювань технології 3D друку в будівництві. Приємно, що провідними спеціалістами в цій галузі будівництва в Україні, є випускники ДІБІ-ПДАБА, інноваційного ЗВО.

Як повідомив І.І. ПЕРЕГІНЕЦЬ на своїй ФБ- сторінці, «готуємось до зведення будинку 3D- принтером. Підготовка під фундамент- «шведська плита» з додатковими залізобетонними палями (сваями). Надійний та сучасний варіант для енергоефективних будинків». На порядку денному – новий проект “Betonix” – модульний будинок-шоурум у с.Микуличі в котеджному містечку “Біг Бен”. Він буде розміщуватиметься по трасі Київ-Ковель між м.Буча та смт.Бородянка в Київській області і відкриється  для перегляду зацікавлених в технології осіб.

Україні слід надалі будувати розумно, енергоефективно та економно за рахунок простих лайфхаків. Як вважають фахівці, це зовсім не складно!

Ось лише три великі переваги прогресивної технології:
– вагомий внесок в енергонезалежністьта енергобезпеку;
– зменшення викидів СО2 (покращення екології);
– підвищений комфорт та економія для мешканців будинку.

Betonix” – перший модульний будинок надрукований бетоном на 3D принтері -пілотний проект, по впровадженню 3D друку бетоном, що має на меті сприяти вирішенню питання швидкої та якісної відбудови. Передбачено 3-5 типових проектів будинків з готовими рішеннями. Реалізується проєкт в партнерстві з лідерами будівельного ринку. Зокрема, постійне довговічне житло передбачається зводити з використанням міцної, спеціально розробленої, піщано-цементної суміші для 3D друку від Henkel. Науково-технічний супровід – від фахівців ПДАБА. Спеціально розроблена мобільна модель принтера, може друкувати готові житлові модулі 365 днів на рік.

Щодо фахівців, спроможних освоїти нові технології, в ПДАБА вже готують відповідні кадри, освічені в 3D моделюванні об’єктів, в питаннях енергоефективності, сучасного архітектурного проектування. До речі, освітній проєкт Придніпровської державної академії будівництва та архітектури «ПЕРЕМОЖЕМО! ВІДБУДУЄМО!» успішно розвивається. Публічні науково-практичні лекції вже прослухали, переглянули близько 1000 зацікавлених фахівців, організовано курси підвищення кваліфікації та атестації при Energy Innovation Hub Енерго-інноваційному Хабі ПДАБА.

Нові технології – це нові можливості для відбудови країни. ️ Які значно дешевші, енергоефективні, комфортні для людей, більш безпечні і дозволяють в рази пришвидшити відбудову житла та зменшити трудові витрати.

Дякуємо,  Іване Івановичу за невтомність, і усім, хто причетний до відродження майбутньої України.

?>
вверх