11.06.2019

МОЇ 4 ЩАСЛИВИХ РОКИ У ПДАБА 

Навчаючись на 4 курсі економічного факультету Придніпровської державної академії будівництва та архітектури в рамках франкомовного проекту, мені б хотілось поділитись своїми враженнями і досягненнями, які стали можливими в моєму житті саме завдяки такому вибору. Сьогодні минає четвертий рік, як я почала вивчати  французьку мову. Моє знайомство з цією мелодичною мовою розпочалося в 2015 році. Тоді, будучи студенткою першого курсу та обравши навчання на французькому проекті в ПДАБА, я і подумати не могла, що через 4 роки не уявлятиму своє життя без французької мови та культури.

Перший рік мого навчання – знайомства з французькою мовою, був дуже цікавим та наповненим наполегливою працею над французькою граматикою та вимовою, які давались нелегко. Та вже влітку 2016 року я разом з іншими студентами, поїхали в нашу першу подорож до цієї країни. Це було двомісячне лінгвістичне стажування в м. Ле Ман, під час якого ми відкрили для себе Францію як розвинену європейську країну зі своїми звичаями та традиціями. Протягом цього стажування ми вперше відвідали Париж та Ла-Манш, абатство Мон Сен-Мішель, місто Сен-Мало та деякі замки долини Луари.

Моє друге лінгвістичне стажування відбулося влітку 2017, завдяки договору про співпрацю моєї академії та Федерації обмінів Франція- Україна. Протягом цього стажування я проживала у французькій родині в м. Вівон  та брала учать у підготовці історичної вистави, що проходить  щорічно у Літньому Театрі, що до речі, був відбудований за проектом студента нашої академії. Того року я відкрила для себе зовсім нову Францію, не ту, яку я собі уявила очима студента. Ми багато подорожували в Бретані (регіон на північному-сході Франції), за 5 днів ми відвідали 10 неймовірно гарних міст цього регіону. Також ми провели декілька дуже цікавих вікендів на острові Нуармутьє. Я значно підвищила свій словниковий запас та вперше скуштувала традиційні домашні французькі страви.

Взимку 2018 року я успішно пройшла відкритий конкурс, що був організований кафедрою інтенсивного навчання іноземним мовам, франкомовним центром університетського розвитку та економічним факультетом нашої академії, та співбесіду на один семестр навчання в університеті Ле-Ману за спеціальністю «Економіка та управління підприємством » в рамках угоди про міжнародне співробітництво між нашою академією та університетом м. Ле Ман (Франція). Фінансування здійснювалось Європейським Союзом (за програмою Еразмус +). Це був незабутній досвід навчання в Європі, тісне знайомство з французькою системою освіти та чудова практика спілкування зі студентами з найрізноманітніших країн світу..

Маючи достатній рівень французької мови та певний обсяг фахових знань, восени 2018 та весною 2019 року я пройшла два професійних стажування за моєю спеціальністю «Облік та оподаткування» на підприємстві Фідюсьяль (FIDUCIAL) в м. Пуатьє в якості помічника бухгалтера. Компанія є лідером у сфері мультидисциплінарних послуг для малих підприємств, ремісників, торговців, фахівців та фермерів. Таким чином, підприємство гарантує їм повну і прогресивну пропозицію продуктів і послуг і надає їм в розпорядження свої численні компетенції для оптимізації управління. Ці стажування дали мені можливість пізнати на практиці та відкрити усі тонкощі професії бухгалтера. Вони є трампліном для мого професійного майбутнього та допомогли мені остаточно впевнитися в виборі моєї професії.

Завдяки можливості інтенсивно вивчати французьку мову в стінах моєї академії та моїй наполегливості ще в лютому цього року я успішно склала міжнародний іспит на знання французької мови рівня В2.

Сьогодні я закінчую четвертий курс та зовсім скоро отримаю диплом бакалавра. Але мій шлях тільки починається, і я дуже вдячна рідній Альма Матер, завдяки якій я змогла реалізуватися в моєму студентському та професійному житті, відкрити інші країни та здобути досвід навчання і професійного стажування у різних університетах та потужних підприємствах. Я хочу поділитися цим досвідом з усіма студентами і випускниками шкіл: якщо ви навчаєтесь у міжнародних проектах ПДАБА, у вас є неймовірний шанс прожити захоплююче і дуже корисне студентське та професійне життя, яке вас формує як справжнього європейського фахівця і людину з широким кругозором. Зараз я хочу й надалі бачити  французьку мову і культуру, традиції та відкритість французів, у моєму житті, спираючись при цьому на все те краще, що нам подарувала і наша українська культура, якою я мала нагоду із задоволенням ділитися із моїми європейськими друзями та колегами.

 

Євгенія Головченко,

студентка франко-українського проекту, гр. ОА-15-1п

 

 

 

?>
вверх