31.03.2021

Мова єднає серця

Серед найважливіших подій, що святкуються на державному рівні в Україні, маємо багатий вибір для вшанування мовного дивосвіту. Відразу два заходи об’єднали студентство Придніпровської державної академії будівництва та архітектури навколо рідного слова. 22 лютого науковий гурток «Простір слова», що вже давно і плідно працює на кафедрі українознавства, документознавства та інформаційної діяльності,  спільно зі Студентським клубом ПДАБА організували відзначення Міжнародного дня рідної мови. А початок весни приніс із собою урочистий настрій Шевченківських днів, які відзначалися в нашій академії Шевченківськими читаннями, проведеними 15 березня.

Міжнародний день рідної мови – це відносно молоде свято, до календарів усього світу воно ввійшло тільки в 1999 році. Історія свята, на жаль, має дуже трагічне начало. 21 лютого 1952 року в Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато років. Знадобилося декілька десятиліть, допоки в жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови, а починаючи з 21 лютого 2000 року цей день відзначають і в Україні.

Для нас, сьогоднішніх, це свято стало можливістю говорити про мову як про той інструмент, що єднає людей та справді є інтелектуальною основою розвитку нації, адже виважене і усвідомлене ставлення до рідної мови  без перебільшення визначає культурну приналежність кожної людини.

Обираючи теми для презентацій, студенти зацікавилися як історичними витоками свята, так і феноменом багатомовності сучасної людини. З доповіддю про виникнення та етапи становлення Міжнародного дня рідної мови виступила студентка групи АРХ-19-4п Галаницька Анастасія. Про інтелектуальну наснагу рідної  мови розповіли у своїй презентації студентки групи  АРХ-19-3 Кравченко Дарія та Кігалова Маргарита. Уявити сьогоднішнє життя без Інтернету вже неможливо, тож студент групи ПЦБ-19-1 Демченко Сергій  підготував розповідь про представленість української мови серед інтернет-ресурсів.

Програма свята передбачала мовний конкурс, що досить широко охоплював майстерність коротких наукових розвідок студентів. Очолюване завідувачкою кафедри УДІД, професоркою державних наук Євсєєвою Галиною Петрівною журі конкурсу, у складі якого були також Богуславська Лариса Георгіївна, керівниця наукового гуртка «Простір слова», доцентка кафедри українознавства, документознавства та інформаційної діяльності і Котова Лариса Миколаївна, художній керівник Студентського клубу ПДАБА, було приємно вражене ґрунтовністю презентацій. Урешті-решт найкращим виступом було визнано доповідь студента групи ПЦБ-19-1 Кобця Олександра, який розповідав про місце української мови серед інших мов світу. Друга позиція серед переможців дісталася студенту групи АРХ-19-5п Олексієнку Дмитру, який висвітлював явище багатомовності як ключа до взаєморозуміння та взаємоповаги. Розділила друге місце з українським студентом здобувачка вищої освіти з Марокко. Студентка групи АРХ-19-2 Бенчама Шаімае яскраво перезентувала візитівку «Ласкаво просимо до Марокко!» Третє переможне місце дісталося студентці групи АРХ-19-4п Журавель Євгенії, яка розповіла про національні меншини в Україні.

Програму свята доповнили прекрасним ліричним настроєм декламації української поезії. Відомий вірш Максима Рильського «Рідна мова» зворушливо прочитала студентка групи АРХ-19-5п Гончаренко Марія. Свою вправність у володінні українською мовою засвідчили і студенти-іноземці архітектурного факультету. Поезію Ліни Костенко «Крила» читав студент групи АРХ-20-3 Знібі Аюб, а вірш Юрія Рибчинського «Наша мова» дуетом прочитали студенти групи АРХ-20-3 Уазанні Сана та Ел Арфауі Мухсін.

Мова – найнезбагненніший і найдосконаліший із феноменів людського суспільства. У світі немає нічого такого, чого не можна б було означити словами. Настрій захоплення рідним словом наповнював і наступний захід, організований з нагоди відзначення 207-ї річниці від дня народження видатного українського письменника Т. Г. Шевченка. Разом із постійними модераторами виховних заходів Богуславською Ларисою Георгіївною та Котовою Ларисою Миколаївною до проведення Шевченківських читань у Придніпровській державній академії будівництва та архітектури активно долучилася голова Студентської ради ПДАБА, студентка групи МЕН-19 Штепка Анастасія. Приєдналися до творчої студентської спільноти і наші постійні гості з КЗО «СЗШ № 1» ДМР.

Знову і знову хвилювали силою та огненною енергією поетичні рядки великого Кобзаря. Віршем «Огні горять, музика грає» розпочав свято декламації студент групи ПЦБ-20-1мн Галясовський Владислав. Продовжила і підтримала високу ноту звучання Шевченкового слова студентка групи ПЦБ-20-1 мн Костюкова Марія, яка читала твір «Мені однаково».

Неймовірною правдивістю, влучними рядками поезій дихає вся творчість митця, який від самого народження був покликаний уславлювати свою Батьківщину й самою душею переживати з нею тяжкі часи. Шевченкові слова будили силу духу, відновлювали першоджерела рідного слова – про це нагадало звучання знаменитих рядків «Реве та стогне Дніпр широкий», виконане студенткою групи ПЦБ-20-1мн Балан Ольгою.

Змістовні і яскраві презентації до Шевченківських читань підготували студентки архітектурного факультету. Студентка групи АРХ-19-4п Мірошниченко Анастасія виступила з доповіддю  «Історія виникнення Шевченківських свят». Наукову розвідку «Шевченко-художник» представили студентки групи АРХ-19-4п Абдінова Каміла та Нігматулліна Вікторія.

Лірично і натхненно виконала поезію «Якби мені черевички» студентка групи МКГ-18 Соколенко Анастасія.  Задушевний настрій підтримала  і продовжила студентка групи БЦІ-19-4п Юнаш Євангелія, яка прочитала відому поезію «На панщині пшеницю жала». Старанністю та щирим захопленням були наповнені виступи школярів, які завітали на наше віртуальне свято. Шевченківські рядки читали учениця 11-Б класу Кара Марія, учениці 5-А класу Гусейнова Сабіна та Раділенко Марія. Наймолодші учасники заходу, учні 4-В класу Пісоцька Аріна та Рамазанов Садик прекрасно впоралися із серйозним та відповідальним завданням і також чудово декламували твори Тараса Григоровича.

Захопила любов до Шевченкового слова і наших іноземних студентів. Майстерно та емоційно прочитали Кобзареву лірику студент групи АРХ-20-3 Знібі Аюб та студентка групи  Надіж  Хаджар.

Євген Сверстюк писав про те, що феномен Шевченка відбиває нашу національну природу, наше світосприйняття, наше минуле і нашу надію на майбутнє. Цю глибоку думку справді можна було відчути, слухаючи майстерне виконання уривку з  послання «І мертвим, і живим, і ненарожденним…», запропоноване студенткою групи АРХ-19-5п Гончаренко Марією, а також декламування знаменитого «Заповіту», з яким виступила голова Студентської ради ПДАБА, студентка групи МЕН-19 Штепка Анастасія.

Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, а дорогоцінна енергія, що живе в наших серцях. Обидва заходи наповнили кожного з учасників та гостей святкувань щедрим відчуттям того, наскільки прекрасним та дивовижним є мовний дивосвіт.

Доцент кафедри УДІД, керівниця наукового гуртка «Простір слова» Богуславська Л.Г.

 

?>
вверх