24.02.2020

МОН ВПРОВАДИТЬ ЄДИНИЙ ІСПИТ ДЛЯ ДЕЯКИХ ВИПУСКНИКІВ-БАКАЛАВРІВ

Міністерство освіти і науки планує поступово впроваджувати єдиний державний кваліфікаційний іспит для здобуття ступеня бакалавра. Відповідний проект постанови, яким мають бути внесені зазначені зміни, винесений для громадського обговорення.

Зокрема, у Міносвіти пропонують розширити перелік спеціальностей, за якими проводиться єдиний державний кваліфікаційний іспит для здобуття вищої освіти, спеціальностями ступеня бакалавра.

У разі ухвалення проекту документа, єдиний державний кваліфікаційний іспит буде впроваджений для випускників освітнього рівня бакалавра за спеціальностями кібербезпека, атомна енергетика, медсестринство, технології медичної діагностики та лікування, державна безпека, безпека державного кордону, військове управління (за видами збройних сил), забезпечення військ, озброєння та військова техніка, пожежна безпека, правоохоронна діяльність, цивільна безпека, річковий та морський транспорт, залізничний транспорт та автомобільний транспорт.

Для здобуття ступеня магістра випускникам спеціальностей право, ветеринарна медицина, ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза, стоматологія, медицина, медична психологія, фармація, промислова фармація, фізична терапія, ерготерапія, педіатрія, авіаційний транспорт, транспортні технології, публічне управління та адміністрування, міжнародне право, також буде необхідно скласти єдиний державний кваліфікаційний іспит.

За задумом Міністерства освіти і науки, впровадження єдиного державного кваліфікаційного іспиту має стати стандартизованим інструментом виміру якості освіти випускників на виході з університету.

Впровадження ініціативи здійснюватиметься поступово. Планується, що іспити впроваджуватимуться для випускників найбільш суспільно важливих та пов’язаних з підвищеним ризиком спеціальностей.

Зауваження та пропозиції до проекту постанови можна надсилати до 13 березня 2020 року на e-mail: a_rybalko@mon.gov.ua.

 

?>
вверх