01.07.2024

Молоді архітектори звітують

Напередодні Дня архітектури України відбулось відкриття виставки найкращих студентських робіт 2023-2024 р. кафедри ДРАС, яка проходить у Будинку Архітектора в Дніпрі по вул. Грушевського 1.

В експозиції представлені найкращі роботи студентів 1, 2, 3 курсу спеціальності 022 Дизайн, та найкращі роботи кваліфікаційного рівня бакалавр.

Виставку відкрила своєю доповіддю про досягнення за минулий навчальний рік завідуюча кафедри ДРАС Катерина ХАРЧЕНКО.

Поважні гості поважно звертались до завтрашніх повноправних колег та тих, хто готує їх до захопливої професійної подорожі.

Серед справді зіркових гостей і спікерів були:

Олексій ОБРАЗЦОВ, архітектор, засновник ArchObraz. У 2002 – заснував архітектурне бюро ArchObraz. 2018-2021 рр. – заступник голови ДООНСАУ.2021 р. – один із засновників громадської організації «Асоціація випускників та друзів ПДАБА», 2023 р. – член Конкурсної комісії НСАУ, 2018 – учасник виставки TIME SPACE EXISTENCE на Венеціанській бієнале, переможець та лауреат архітектурних конкурсів. Основні реалізовані об’єкти: бізнес-центр «Трипільський», багатофункціональний центр «Славутич» м. Дніпро, «Примор’я» м. Маріуполь;

Matyáš CIGLER, архітектор з Чехії . Наш друг, привітав учасників заходу, завітав в гості у Дніпро з метою познайомитись з містом, практикуючими архітекторами та викладачами архітектурного факультету. Наступний крок: підготовка спільного архітектурного воркшопу присвяченого розвитку Дніпра, його трапсформаціі в успішне сучасне європейське місто. Член правління ДООНСАУ;

Ольга Подушкіна – дніпровська архітекторка, авторка десятків реалізованих проектів у Дніпрі, інших містах України та в зарубіжних країнах. Засновниця, власниця, креативна директорка, головна архітектора проектів «FPA-architect». Голова експертної комісії, комісії з авторського права та професійної етики Палати Архітекторів Національної Спілки АрхітекторівУкраїни. Член правління ДООНСАУ.

З грунтовною доповіддю про досягнення кафедри виступив декан архітектурного факультету Олександр ХАРЛАН. Перелік здобутків і список студентів-переможців різних конкурсів справді вражає. Наведемо лише окремі факти.

В міжнародному конкурсі «Irpin: The Future Horizon» («Ірпінь: Обрій майбутнього») брали участь дві команди академії. Друге місце у конкурсі команда Т111 (керівники ГРІМАНОВ А., СУВОРОВА Т.) :САДОВИЙ Артем,ЯРМІШ Ксенія,ПЕТКО Марія,ЛИСЯК Софія,КАЧУЄВСЬКА Олександра,БОНДАРЕНКО Карина. Учасники конкурсу – команда Т110(керівники ГРІМАНОВ А., ХАРЧЕНКО К.) Артем ДОНЕЦЬ, Єлизавета КОВАЛЕНКО, Юлія КАЧАН, Єгор ДЕЙЧУК, Андрій ЛЕБІДЬ, Олег СЕМЕНОВ.

«Сolloque international du RéA / Le réseau des écoles d’architecture de France et d’Europe orientale / TOULOUSE – GRUISSAN-2024». Протягом трьох місяців команда у складі доц. Тамари ТОВСТИК, ст.викл. Ірини ШВЕЦЬ, доц. Євгенії САМОЙЛЕНКО, ас. Ірини БОРЦОВОЇ, студентів Валерії ДАЦЕНКО та Семена БЕЗДОЛЬНОГО готували проєкт «Концепція адаптації урбоекосистеми «місто Дніпро – річка Дніпро» до природних та антропогенних флуктацій».

Від факультету до Франції відправились чотири представника на колоквіум з воркшопом, в якому взяли участь делегації з 8 архітектурних шкіл: з Тулузи (Франція), з Дніпра, Києва та Одеси (Україна), з Кракова та Лодзі (Польща), з Єревана (Вірменія) та з Будапешта (Угорщина). На конференції було багато важливого для професійного розвитку і для розширення міжнародних зв’язків архітектурного факультету академії. Безпосередньо на коференції виступали вісім делегацій-учасників з доповідями про їхні проєкти щодо основної теми- територій на воді.

Центральною подією став студентський воркшоп, що проходив у місті Грюїссан. На самому воркошопі сім міжнародних команд (28 чоловік) за короткий час розробили ідеї щодо організації невеликого простору на березі лиману з павільйонами для спостереження за фламінго.

Конкурс Steel Freedom 2023 – представлено 2 роботи від академії.

Конкурс молодих архітекторів та дизайнерів у рамках Дніпро Арт Стейдж Фест – переможці : Олеся Бондаренко та Наталія Терещенко.

Всеукраїнському культурно-туристичний хакатон «Заміксуй туризм у Звягелі», присвяченому 175-річчю від дня народження видатної української письменниці Олени Пчілки.

Сертифікати про участь у хакатоні та внесок у культурно-туристичний потенціал Звягельської громади отримали студенти архітектурного факультету: Ангеліна Бондаренко (група ДС-23-1); Єлизавета НІЩЕНКО (група ДС-23-1).

Студенти та викладачі архітектурного факультету (групи ДС-23, УМЛ-23, КЕР-23) ННІ ПДАБА протягом декількох місяців розробляли брендбук міста Звягеля (логотип, слоган) та настільну гру з туристично-краєзнавчою тематикою (літературне лото «Поетичний світ Лесі Українки»), а також представили презентаційну екскурсію про місто Дніпро у відеоформаті.

29 тез студентів опубліковано за результатами участі у конференціях за період 2023-2024 р.
– V науково-практичної конференції студентів, аспірантів і молодих вчених (25−26 квітня 2024 р.) Дніпро, ПДАБА
– VІ Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми сучасного дизайну» (25 квітня 2024 р.) м. Київ, Україна
– Міжнародна наукова конференція «Наукові горизонти ХХІ століття: мультидисциплінарні дослідження» (16-17 травня 2024 р.), Ужгород, ДВНЗ «УжНУ»
– ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Інновації в архітектурі, дизайні та мистецтві: до 100-річчя факультету архітектури НАОМА» ( 23–24 травня 2024 р.) м. Київ, Україна.

Великій групі студентів цього дня за реальні архітектурні проєкти для нашого міста та здобутки в різних конкурсах подяки вручив головний архітектор Дніпра Дмитро ВОЛИК:
БОНДАРЕНКО Карина – СПА-комплекс по вул. Гаванська;
КАЧУЄВСЬКА Олександра – Школа танцю по вул. Троїцька;
ЛЕБІДЬ Андрій – Виставковий центр ретро автомобілів;
ЛИСЯК Софія – Молодіжний суспільний центр;
ПЕТЬКО Марія – Реабілітаційний центр на ж.м. Ломівський;
САДОВИЙ Артем – Виставковий аерокосмічний центр;
ЯРМІШ Ксенія – Центр науки та технологій;
ДОНЕЦ Артем – Музей сучасного мистецтва;
КУРЧЕНКО Дар’я – Арт-галерея;
СЕМЕНОВ Олег – Апарт-готель по вул. Коцюбинського.

Подяки від декана архітектурного факультету Олександра ХАРЛАНА за плідну роботу оримали викладачі кафедри ДРАС Тамара ТОВСТИК, Ольга СЛАВІНСЬКА, Людмила ОСТАПЕНКО та Тетяна СУВОРОВА. Ще велика група студентів отримала Подяки від керівництва кафедри ДРАС.

Вітаємо усіх причетних до великої творчої сім’ї архітекторів та зичимо творчої наснаги!

Зі святом!

?>
вверх