13.11.2023

Міжнародний рух Червоного хреста і червоного півмісяця: історія та сьогодення

 

Цикл історико-патріотичних лекцій «Незламність української нації: історія та сьогодення» в ПДАБА цього разу продовжив Володимир ШАЛОМОВ, доцент кафедри безпеки життєдіяльності. Він розкрив життєво важливу тему в умовах війни Росії проти нашої держави – «Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця: історія та сьогодення».

МІЖНАРОДНИЙ КОМІТЕТ ЧЕРВОНОГО ХРЕСТА  (МКЧХ, англ. International Committee of the Red Cross ICRC)  є приватною гуманітарною установою, яка була заснована Жан Анрі Дюнаном у 1863 році в ЖеневіШвейцарія.

Міжнародна спільнота надала комітету унікальні повноваження, які базуються на міжнародному гуманітарному праві Женевських конвенцій, для захисту жертв міжнародних і внутрішніх збройних конфліктів.

Міжнародний комітет Червоного Хреста є частиною Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця разом із Міжнародною Федерацією та 186 національними товариствами. Це найстаріша і найшановніша організація у межах Руху.

ХТО ВІН ЖАН АНРІ ДЮНАН?

Швейцарський підприємець і громадський діяч, організатор та співзасновник Міжнародного руху Червоного Хреста. У 1901 році отримав першу Нобелівську премію миру разом з Фредеріком Пассі, ставши першим швейцарським нобелівським лауреатом.

Жан Анрі народився 8 травня 1828 року в Женеві. Це місто і добропорядне буржуазне середовище, з якого він походив, навчили його ввічливості, відкритості щодо світу і дали суворе протестантське виховання.

Мати виховала його у дусі «співчуття щодо нещасних, знедолених, пригноблених».

З 18 років Дюнан присвячує своє дозвілля відвідуванню бідняків, хворих, вмираючих – він приносить їм допомогу і розраду.

Одним словом, ще задовго до того, як Дюнан присвятив своє життя піклуванню про солдатів, поранених на полях битв, він почав піклуватися про тих, хто був поранений важкою долею в мирний час”.

Детальніше – в інформаційних матеріалах.

?>
вверх