27.10.2022

Міжнародна науково-практична конференція «Культурна спадщина в умовах війни: захист, збереження та реставрація»

26 жовтня 2022 р. м. Київ під патронатом UNESCO, за підтримки Департаменту охорони культурної спадщини виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Київського науково-методичного центру по охороні, реставрації та використанню пам’яток історії, культури і заповідних територій ГО «Альянс реставраторів історичних будівель Україні» проведено міжнародну науково-практичну конференція. Відкриття конференції відбулося на території комплексу з-да «Арсенал» по вул. Князів Острозьких, 2 у Києві. Захід відбувався у змішаній формі.

Урочисто розпочали конференцію виступи В. Прокопова – заступника голови Київської міської державної адміністрації та К. Чуєвої – заступниці міністра культури та інформаційної політики України. В секціях заходу виступали відомі закордонні фахівці York Rieffel (Берлін, ФРН), Michał Krasucki (Варшава, Польща), Teimuraz Bolotashvili (Тбілісі, Грузія), Katarzyna Piotrowska (Краків, Польща). Серед українських доповідачів були представлені різні регіони нашої держави. Доцент архітектурного факультету Олександр Харлан виступив з доповіддю «Досвід захисту культурної спадщини в умовах війни (на прикладі м. Дніпро)».

Сьогоднішні реалії – дуже непрості. Бракує часу на рефлексію та стратегію. Моніторинг відбувається дуже повільно, оскільки не завжди є можливість перевірити данні в наслідок відсутності зв’язку і безпеки. Сьогодні понад 513 епізодів, пов’язаних з ворожими руйнаціями культурної спадщини загалом по Україні. З цифрами ви можете ознайомитися на відомому вже сайті. Нажаль, статистика є не повною і головне завдання – продовження моніторингу та пошуку епізодів. Найбільш потерпають на сьогодні від обстрілів міста Нікополь, Марганець, Кривий Ріг та Дніпро.

Місто Дніпро потребує об’єднання зусилля державних установ та активістів на рівні міста та області. У Дніпрі за інформацією офіційних джерел під час ворожих обстрілів постраждали: Брянська церква (зала органної музики), будівлі колишньої Брянської колонії, комплекс Верхнього Троїцького ринку, історичні корпуси колишніх підприємств. Численні історичні будівлі центру потерпають від вибухових хвиль під час обстрілів… Серед постраждалих об’єктів культурної спадщини житлові споруд, громадські та релігійні.

Зарубіжні колеги та колеги інших регіонів допомагають гуманітарною допомогою закладам культури. Слід згадати гуманітарну допомогу Polish Support Center for Culture in Ukraine (Польський Центр підтримки культури в Україні). Неодноразові партії допомоги надходили в установи Дніпра і звідси розсилалися по регіону окремим закладам. Про це Управління з питань охорони культурної спадщини Дніпровської міської ради зазначало у відкритих мережах і висловлювалися подяки польському дружньому народу і зокрема Міхалу Красуцкі.

Митці та науковці, архітектори та історики беруть участь у зборі коштів для Збройних сил України, влаштовуючи екскурсії, аукціони, працюючи у волонтерських центрах міста. Ті рішення які маємо відпрацювати, та стратегія, яку ми маємо вибудувати щодо пам’яток і об’єктів культурної спадщини дуже важливі і відповідальні.

Ми маємо захистити пам’ятки та об’єкти культурної спадщини.

?>
вверх