30.09.2019

МінТОТ розробило посібник із термінами щодо конфлікту на Донбасі

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України ініціювало розробку інформаційно-довідкового посібника «АБВ… Збройний конфлікт в термінах» (Путівник для України). За словами ініціаторів проєкту, посібник має стати допоміжним у роботі як журналістів, громадських діячів, так і державних службовців та навіть політиків.

Так, осмислюючи та описуючи події  останніх п’яти років в Україні, у першу чергу – агресію Російської Федерації, важливо ретельно підбирати слова. Українське інформаційне поле загалом, а також українські медіа, перенасичені різними поняттями, думками та оцінками, часом, діаметрально протилежними. Дискусії щодо тих чи інших термінів тривають ще до сьогодні. Це ускладнює розуміння ситуації як в середині країни, так і нашими міжнародними партнерами. А також створює благодатний ґрунт для ворожих інформаційних впливів.

Саме тому Україна віддана європейським цінностям, тому ми орієнтувалися на міжнародне гуманітарне право, яке ґрунтується на повазі до людини. Посібник містить роз’яснення термінологічної бази міжнародного гуманітарного права, але також у нього включена й нова термінологія щодо збройного конфлікту та російської військової агресії, яку містить українське законодавство, що вже формувалося після 2014 року. Окрім того, надзвичайно важливо розуміти, які функції в таких умовах виконують ті чи інші органи влади та державні інституції, – цьому присвячений окремий розділ.

Ми сподіваємося, що цей посібник допоможе усім, хто так чи інакше працює з інформацією, комунікує з нашим суспільством, розібратися в складній термінології збройного конфлікту.  Чим краще ми розуміємо, що відбувається і чому – тим швидше ми рухатимемось в напрямку розв’язання конфлікту та повернення стійкого миру і можемо це просто та коректно пояснити суспільству.

Електронний варіант інформаційно-довідкового посібника «АБВ… Збройний конфлікт в термінах».

?>
вверх