29.03.2022

Лекція на тему: «Cучасне прочитання української національної ідеї»

Кафедра українознавства, документознавства та інформаційної діяльності продовжила цикл загальноакадемічних освітніх заходів, які проводяться дистанційно в ПДАБА під час війни.

28 березня 2022 р. під час кураторської години доценткою кафедри Галиною Лисенко була прочитана публічна лекція на тему «Сучасне прочитання української національної ідеї». На заході були присутні студенти, абітурієнти, співробітники   –  усього 48 осіб.
ХІХ століття – століття української бездержавності та водночас період визрівання, формування й розвитку української національної ідеї та формування української нації.  Проте російський царат спрямовував усі свої зусилля на знищення української культури та історії: заборонялась українська мова, україномовна освіта (Валуєвський циркуляр 1863 р.), українська література й театр (Емський указ 1876 р.). Цинічно наголошувалось, що «малоросійської мови» (тобто навіть не української!) не існує, а відтак назва «Україна» була заборонена разом із українознавчими дослідженнями.
Слід зауважити, що ХІХ століття подарувало українцям видатних національних мислителів, які палким словом намагалися пробудити спляче українське суспільство. Для Наддніпрянщини таким національним Будителем і Пророком став Тарас Шевченко. У західноукраїнських землях українським Мойсеєм став Іван Франко, який усіма можливими способами намагався перетворити інертну етнічну масу українців на самодостатній і самодіяльний активний національний організм.
Іван Франко писав: «Перед українською інтелігенцією відкриється тепер, при свобідніших формах життя в Росії, величезна дійова задача – витворити з величезної етнічної маси українського народу – українську націю, суспільний культурний організм, здібний до самостійного культурного й політичного життя, відпорний на асиміляційну роботу інших націй, звідки б вона не йшла та при тім податний на присвоювання собі в якнайширшій мірі і в якнайшвидшім темпі загальнолюдських культурних здобутків, без яких сьогодні жодна нація і жодна хоч і як сильна держава не може остоятися».

Наше завдання в умовах сучасних викликів – високо тримати Український прапор (у буквальному й переносному смислах) як символ незламності Української національної ідеї, непохитності Української держави та дотримання  її ідеалів і цінностей!

?>
вверх