27.06.2024

Круглий стіл «Сучасні виклики та перспективи деколонізації України»

26 червня в ННІ ПДАБА УДУНТ відбувся круглий стіл «Сучасні виклики та перспективи деколонізації України». Захід проводився в межах IV освітнього форуму академічної спільноти ПДАБА-2024 «Єднаймося!» під патронатом проректора УДУНТ, д.н. з держ. управл., професора Галини Євсєєвої і модерувався завідувачкою кафедри українознавства, документознавства та інформаційної діяльності ННІ ПДАБА Оленою Баранник та доценткою цієї ж кафедри Ларисою Богуславською. З вітальним словом до учасників та гостей круглого столу звернувся декан архітектурного факультету ННІ ПДАБА Олександр ХАРЛАН.

Доповідь особливого гостя круглого столу Ніни Левун – керівника філологічної секції в складі робочої групи з питань подолання наслідків російської імперської та радянської тоталітарної політик обласної військової адміністрацій у Дніпропетровській області зацікавила всіх присутніх. Секція здійснювала філологічну експертизу назв вулиць області та деяких населених пунктів, тож Ніна Віталіївна запропонувала  доповідь про наслідки роботи секції  і її внесок у справу деколонізаціі топоніміки Дніпропетровщини;

У обговоренні різних аспектів деколонізації також взяли участь: Тетяна  Гребінник, доцент кафедри філософії, доктор філософії з доповіддю  «Мотивация щодо нових стандартів мислення в сучасних умовах»; Валентина Бабенко, кандидат історичних наук, доцент, заступник декана економічного факультету з виховної роботи з доповіддю  «Переосмислення історико-культурного спадку в контексті деколонізації при викладанні гуманітарних дисциплін у ЗВО України»; Олена Баранник, завідувачка кафедри українознавства, документознавства та інформаційної діяльності з доповіддю «Правописні реформи: крок до деколонізації чи імітація змін?  Іван Безена, завідувач кафедри соціально-гуманітарної освіти КЗВО «Дніпровська академія неперервної освіти» Дніпропетровської обласної ради з доповіддю  «Шкільна історична освіта: сучасні трансформації змісту в контексті деколонізації»;  Інна Мамчич, доцент кафедри  українознавства, документознавства та інформаційної діяльності з доповіддю «Українська ономастика: виклики деколонізації»; Юлія РОЩИНА, доцент кафедри українознавства, документознавства та інформаційної діяльності з доповіддю «Когнітивна деколонізація: значення мови в церковній традиції»; Лариса Богуславська, доцент кафедри кафедри українознавства, документознавства та інформаційної діяльності з доповіддю «Історичні етапи деколонізації образу Тараса Григоровича Шевченка».

У проведенні круглого столу активну участь взяли завідувач кафедри філософії та політології ННІ ПДАБА УДУНТ Віктор Білополий,  викладачі кафедри українознавства, документознавства та інформаційної діяльності: доцент Галина Лисенко, старший викладач Світлана Волкова, старший викладач Наталя Стадник, асистент Анастасія Протасова, завідувачка музею ННІ ПДАБА Олена Гичка.

Плідна розмова про наболілі питання мови, освіти, культури, історичної пам’яті дала поштовх для цілої низки нових проєктів та планів і засвідчила, наскільки актуальними сьогодні для українства є процеси деколонізації.

?>
вверх