25.02.2019

Круглий стіл «Мова як інтелектуальна основа розвитку нації».

Міжнародний день рідної мови, який з 2000 року відзначається щорічно у всіх цивілізованих країнах світу, став святковим і для ПДАБА. Кафедрою українознавства було організовано Круглий стіл «Мова як інтелектуальна основа розвитку нації».

Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу.

Поговорити про підтримку статусу рідної мови на сучасному етапі, визначитися з особливостями  мовного середовища  студентської молоді зібралися викладачі кафедри українознавства, працівники міжнародного відділу та підготовчих курсів для іноземців, представники студентської ради ПДАБА, студенти архітектурного та економічного факультетів, студенти підготовчих курсів для іноземців.

Відкрила роботу Круглого столу модератор заходу, доцент кафедри українознавства Богуславська Лариса Георгіївна, яка нагадала історію появи свята на міжнародному просторі та наголосила на важливості  мови як ознаки культурної приналежності особи. З нагоди урочистостей Голова студентської ради ПДАБА Кононенко Володимир привітав студентів, які брали активну участь у роботі студентського наукового гуртка «Простір слова» та виступали з доповідями на  VIII Студентській  науково-практичній конференції, присвяченій Дню української писемності та мови. Почесні грамоти та подарунки отримали студент гр. Арх-18ст Сидоров Євген,  студентка гр. Арх-17-5п Папірна Лада, студентка гр.  Мен-16 Павелко Юлія.

Справжнім подивом і зворушливим відкриттям  став виступ студента підготовчого відділення Мохаммеда Латіфа, який читав поезію Тараса Шевченка «Думи мої, думи мої…». Глибоке розуміння поетичної сили Шевченкового слова і майстерне виконання Мохаммеда кожному з присутніх по-новому відкрили потужну енергію, здавалося б, таких знайомих рядків. Про те, наскільки важливо для людини думати і говорити рідною мовою, розмірковував у своєму виступі і Голова студентської ради ПДАБА Кононенко Володимир, який представив для ознайомлення результати студентського анкетування. Більше 500 студентів усіх курсів ПДАБА відповідали на питання про те, якою мовою вони спілкуються вдома, якою мовою навчалися у школі, якою мовою отримують вищу освіту. І хоча результати були лише попередніми, тому що анкетування триває і до нього можуть долучитися всі охочі, обговорення виявилося досить цікавим і викликало загальну зацікавленість.

Загальний піднесений настрій свята підтримала студентка групи Мен-16 Павелко Юлія, прекрасно продекламувавши поезію Ліни Костенко «Страшні слова, коли вони мовчать…».

Завершувалася робота Круглого стола переглядом відеоряду, де були представлені українські прислів’я в малюнках від ілюстраторки Анастасії Стефурак, ну а мовну вправність та глибокі знання української засвідчили відповіді учасників на питання мовної вікторини.  

?>
вверх