09.03.2023

Intermarium – від Балтійського до Чорного та Адріатичного морів…

Цикл відкритих науково-популярних лекцій ПДАБА «Незламність української нації: історія та сьогодення» цього тижня продовжив Володимир ШАЛОМОВ, доцент кафедри безпеки життєдіяльності лекцією ‼«МІЖМОР’Я: КОНЦЕПЦІЯ ПАРТНЕРСЬКОГО БЛОКУ ДЕРЖАВ ВІД БАЛТІЙСЬКОГО ДО ЧОРНОГО ТА АДРІАТИЧНОГО МОРІВ».

Ідея і проєкт створення Балто-Чорноморського союзу (Intermarium – Міжмор’я) особливо популярні серед  українськогопольського та литовського політологічного товариства. Основою такого союзу є християнські нації з давньою європейською культурною традицією, однак не виключається включення навіть світських ісламських країн.

Співдружність країн Балто-Чорноморського регіону висуває на порядок денний проблему перетворення їх на самостійних геополітичних суб’єктів, політика яких може бути не тільки відмінною як від політики москви, так і від політики Берліну та Парижу та Євросоюзу в цілому. Тобто реалізація проєкту Міжмор’я у рамках Європейського Союзу дозволила б створити східноєвропейський центр політичного впливу, який би міг реалізувати спільні політичні й економічні інтереси.

Ця ідея могла б позитивно сприйматися у Вашингтоні як противага тандему НімеччинаФранція на тлі серйозних військово-політичних та економічних протиріч між  США  і Євросоюзом, а також зростаючого «євроскептицизму» і «європейського антиамериканізму». Завдяки більш тісній політичній і економічній співпраці, країни Інтермаріуму могли б ідентифікуватись як цілком самостійне, самодостатнє та органічне міждержавне об’єднання з власними інтересами.

Переглянути лекцію можна на нашому you tube -каналі за посиланням https://youtu.be/1nYSjvyGaCo

Підписуйтесь на наш офіційний канал, аби вчасно отримувати важливу інформацію.

?>
вверх