12.06.2024

Інтелектуальна антифейкова гра «НотаЄнота: сезон 5_Навчальна практика»

11 червня 2024 року в ННІ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури» УДУНТ відбувся п’ятий сезон антифейкової гри «НотаЄнота» для студентської молоді, цього разу на актуальну тему – «Не ШІ єдиним». До умов повномасштабної війни та тиску ворожої дезінформації, який з кожним днем посилюється, додаються ризики абсолютної довіри до інформації, згенерованої ШІ, яка робить дезінформацію доволі «правдивою», отже дуже небезпечною, й особливо для молоді. Тож «гаряча» тема гри цього сезону, що демонструє на практиці механізми роботи фейків та дезінформації, згенерованої за допомогою ШІ, привернула увагу студентів всіх факультетів, які зараз проходять навчальну практику.

Авторка гри – Альона РОМАНЮК, відома фактчекерка, головна редакторка проєктів «НотаЄнота» та «По той бік путінської брехні», викладачка НН Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

Захід відбувся за сприяння та під патронатом проректора УДУНТ, д.н. з держ. управл., проф. каф. УДІД, проф. каф. ПУА Галини ЄВСЄЄВОЇ. Модератори заходу від ННІ ПДАБА: Наталія СВІЧКАР, доцент кафедри девелопменту нерухомості, фінансів, обліку та маркетингу (ДеНФОМ); Валентина БАБЕНКО, заступниця декана економічного факультету, доц. каф. УДІД; Олександра ОМЕЛИЧ та Вероніка СУВОРОВА, голова та заст. голови студради економічного факультету.

На гру зібралися близько 40 учасників, які поділилися на 6 команд, а також глядачі та вболівальники. У грі змагалися команди: «Будівельник» (Будівельний ф-т), «Дімон» та «No men» (економічний факультет), «Chicken Carry» (ЦітаЕ факультет), «штучний Енот» (збірна команда з архітектурного, економічного та ЦІтаУ факультетів) та команда юних учасників – дітей викладачів та співробітників ННІ ПДАБА «Рятівники Енота», яких долучила до гри доц. кафедри фізвиховання Світлана  СОЛОГУБОВА. Всі учасники завзято та прискіпливо розглядали візуальний та інформативний контент з нейромереж, намагаючись встановити істину та відокремити правдиву інформацію від  пропагандистських фейків, створених за допомогою ШІ.

Командну роботу студентів оцінювало поважне журі у складі: заступниць декана економічного факультету Валентини БАБЕНКО та Ганни СТУПНІКЕР, заступниці декана будівельного факультету Анастасії МИСЛИЦЬКОЇ та  заступника декана ЦІтаЕ факультету Владислава ВОЛОШКО.

Перемогу здобула команда «No men», зайнявши перше місце (екон. ф-т., гр. МАГ-23, ОО-22). Друге місце виборола команда юних інтелектуалів – дітей викладачів та співробітників «Рятівники Енота». Третю сходинку зайняла команда  «Chicken Carry» (ЦІтаЕ ф-т.).

Підбивали підсумки, вручали дипломи переможців і солодкі призи учасникам гри проректор УДУНТ, д.н. з держ. управл., проф. Галина ЄВСЄЄВА та декан економічного факультету ННІ ПДАБА, д.е.н., проф. Павло ФІСУНЕНКО. Проректор Галина ЄВСЄЄВА подякувала модераторам заходу, відзначивши значущість подібних суспільних проектів у боротьбі з дезінформацією,  формуванні громадянської свідомості й критичного мислення молоді та для нашої спільної Перемоги!

?>
вверх