26.06.2023

ІІІ освітній форум академічної спільноти: день пʼятий, підсумковий

Останнє засідання ІІІ освітнього Форуму академічної спільноти 23 червня 2023 року в ПДАБА зібрало учасників пʼятої секції «ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ ТА ГУМАНІТАРИЗАЦІЯ ВИЩОЇ ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ: СУПЕРЕЧЛИВЕ ПОЄДНАННЯ ЧИ ВИГРАШНА КОМБІНАЦІЯ?» Засідання було присвячене обговоренню питань, що стоять на вістрі сьогоднішніх пошуків наукового світу.

Олександр ХАРЛАН, декан архітектурного факультету, розпочав фахову дискусію доповіддю на тему «НОВОКОДАЦЬКА ОСНОВА В ГЕНЕЗІ ВИНИКНЕННЯ МІСТА ДНІПРА ЯК БАЗА ПЕРЕДАТУВАННЯ ЧАСУ ЙОГО ЗАСНУВАННЯ». Доповідач запропонував цілу низку невідомих раніше широкому загалу наукових фактів щодо історичних витоків формування регіону.

Святослав ЧИРУК, к.і.н., доц., заступник директора Музею історії Дніпра, представив змістовний виступ з розвідками КОЗАЦЬКИХ ВИТОКІВ ФОРМУВАННЯ НАШОГО МІСТА.

Максим КАВУН, к.і.н., доц., завідувач відділу ДНІМ «Музей історії місцевого самоврядування Дніпропетровської області», в. о. завідувача відділу ДНІМ «Меморіальний будинок-музей академіка Дмитра Яворницького», член Спілки краєзнавців України, у своїй доповіді «ЯВОРНИЦЬКОЗНАВСТВО В ОСВІТНЬОМУ ТА КУЛЬТУРНОМУ КОНТЕКСТІ: ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНИЙ ТА ТУРИСТСЬКО-ЕКСКУРСІЙНИЙ ВИМІР» потужно висвітлив проблему формування терміну «яворницькознавство» і яскраво представив непересічну постать Дмитра ЯВОРНИЦЬКОГО.

Ольга ФІЛЬ, півзасновниця та член правління ГО «Дивна Україна» розповіла про важливу роль рекреаційного туризму в майбутній відбудові України, виголосивши доповідь «ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА УКРАЇНИ ЯК ЗАПОРУКА ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ».

Світлана ВОЛКОВА, старший викладач кафедри українознавства, документознавства та інформаційної діяльності, розповіла про ЗАХОПЛИВІ ПЕРСПЕКТИВИ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ КРАЄЗНАВЧО-ЕКСКУРСІЙНОГО ПРОФІЛЮ в Придніпровській державній академії будівництва та архітектури.

Лариса БОГУСЛАВСЬКА, к.філол.н., доцент кафедри українознавства, документознавства та інформаційної діяльності, розкрила інформацію про інноваційне поєднання філологічної освіти з основами технічних знань у доповіді «ФІЛОЛОГІЧНА ОСВІТА ЯК СКЛАДОВА СОЦІАЛЬНО-ГУМАНІТАРНОЇ СФЕРИ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ЦИВІЛІЗАЦІЙНИХ ВИКЛИКІВ».

Ніна ЛЕВУН, к.філол.н., доц., викладач Дніпровського фахового педагогічного коледжу КЗВО «Дніпровська академія неперервної освіти», представили учасникам Форуму виважений та ґрунтовний аналіз освітньо-професійної програми «Українська мова та література й іноземна мова» у доповіді «ПРО МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОПП «УКРАЇНСЬКА МОВА ТА ЛІТЕРАТУРА Й ІНОЗЕМНА МОВА»: КРИТИЧНІ ЗАУВАГИ».

Олена НАЗАРЕНКО, к.філол.н., доц. кафедри філології Дніпровського державного аграрно-економічного університету, у своїй доповіді навела низку слушних порад щодо організації навчального процесу «ВИКЛИКИ СЬОГОДЕННЯ В ПЛОЩИНІ ФАХОВОЇ ОСВІТИ ДЛЯ ПОВОЄННОЇ РОЗБУДОВИ УКРАЇНИ».

Відбулося жваве обговорення численних аспектів теми гуманітаризації вищої технічної освіти України, зокрема, і в Придніпровській державній академії будівництва та архітектури.

На завершення учасники Форуму наживо взяли участь у тренінгу «КОНЦЕПЦІЯ ВИКЛАДАННЯ В УМОВАХ ДИСТАНЦІЙНОЇ ОСВІТИ», який провела Галина ЄВСЄЄВА, проректор з навчально-виховної роботи. Під час тренінгу учасники визначилися із сучасними уявленнями про роль викладача в освітній сфері.

Під час тренінгу було запропоновано різноманітні цікаві завдання, які можна легко впровадити в практику викладання для активізації уваги студентів. Учасники Форуму активно виконували запропоновані завдання, здобули досвід використання інтерактивних методів навчання та інноваційних підходів до дистанційної освіти. Тренінг, неодмінно, сприятиме поширенню активних інноваційних підходів до викладання.

Завдяки ІІІ освітньому Форуму академічної спільноти «ГОТУЄМО ФАХІВЦІВ ДЛЯ ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ» всі учасники вкотре переконалися у важливості постійного професійного і педагогічного розвитку та адаптації до сучасних вимог, що дасть змогу створити сприятливі умови для якісного навчання та розвитку фахівців.

Дякуємо організаторам, учасникам та всім зацікавленим особам за небайдужість, плідну працю, креативні ідеї, увагу до нашого освітньо-наукового заходу. Сподіваємося, що така практика матиме продовження!

До зустрічі на інших заходах в нашій академії!

Запис четвертого дня Форуму можна переглянути на нашому youtube-каналі за посиланням https://www.youtube.com/playlist?list=PLf5VGTEMiT8HhGBvCh59Wx74j2HvUHy6N

?>
вверх