19.11.2020

І в серці обізветься рідна мова…

9 листопада в нашій державі традиційно зустрічали День української писемності та мови.  Це свято було встановлено Указом президента України від 6 листопада 1997 р. № 1241/97 і відзначається щороку на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Ціла низка заходів збирає шанувальників слова для того, щоб наповнити серця теплом і живодайністю рідної мови. Цьогоріч в нашій академії з нагоди свята  було вирішено провести конкурс декламаторів. Склалася досить тривала і успішна традиція співробітництва кафедри українознавства, документознавства та інформаційної діяльності зі студентським клубом ПДАБА, тож зусиллями художнього  керівника Студентського клубу ПДАБА, члена Спілки театральних діячів України Котової Лариси Миколаївни та доцента кафедри УДІД, керівника наукового гуртка «Простір слова» Богуславської Лариси Георгіївни було організовано онлайн-конкурс для студентської молоді. Зацікавив конкурс і наших давніх друзів – керівництво  КЗО «СЗШ№1» ДМР.

Журі конкурсу очолив Іванцов Сергій Вікторович –  проректор з науково-педагогічної, кадрової та виховної роботи ПДАБА кандидат технічних наук, доцент. Поважними членами журі було обрано Євсєєву Галину Петрівну – завідувача кафедри УДІД, доктора наук з державного управління, професора; Швець Ірину Анатоліївну  – заступника декана архітектурного факультету ПДАБА, старшого викладача кафедри архітектурного проєктування і дизайну.

Відкриваючи зустріч, Іванцов  Сергій Вікторович привітав учасників і гостей заходу зі святом і побажав кожному відчувати силу і натхнення від чистого і потужного слова не тільки в день урочистостей, але й щодня розширювати горизонти мови. Онлайн-форма конкурсу дещо турбувала і непокоїла, але відчуття віддаленості та відокремленості зникло, варто було залунати поетичним рядкам. Єдиною хвилею щемливого хвилювання та щирої насолоди захопило кожного, хто долучився до ефіру. Відомі поезії та нові вірші сучасних українських поетів ожили і наповнили красою серце. У цьому і полягає одвічне диво і таїна дійства, у якому об’єднується слово, ритм і живе почуття.

Переможцями конкурсу стали Кравченко Дарія, студентка гр. АРХ-19-3 і Кара Марія, учениця 11-Б класу КЗО «СЗШ№1» ДМР. Особливо були відзначені авторські декламації Смишляєвої Анастасії, студентки гр. АРХ-19-3 і Алли Будагян, учениці 8-В КЗО «СЗШ№1» ДМР.

Загальну зацікавленість викликали виступи іноземних студентів першого курсу архітектурного факультету Діхі Валіда, студента гр. АРХ-20-2 та Знібі Аюба, студента гр.АРХ-20-3.

Проникливо та зворушливо звучали поетичні рядки у виконанні студенток гр. АРХ-19-3 Воробйової Софії та Кігалової Маргарити, учениць 10-А класу КЗО «СЗШ№1» ДМР Білої Саті та Вайцель Еліни.

Мудрістю та глибинною душевністю наповнила своє прочитання поезії завідувач кафедри УДІД Євсєєва Галина Петрівна.

Декламування поетичних творів створило неповторний і чудовий настрій не лише учасникам, але й усім, хто долучився цього дня до віртуальної зустрічі шанувальників слова.

 

?>
вверх