04.07.2023

Габіонні елементи із георешіток та ґрунтових модулів у конструкціях захисних споруд цивільного захисту

4.07.2023 р., кафедра БЖД, спільно із кафедрою АДГЗ, провела міжкафедральний науково-технічний семінар присвячений застосуванню габіонів із георешіток та ґрунтових модулів у конструкціях захисних споруд цивільного захисту. Доповідав Купнєвич Леонід Володимирович. Модератором був професор Налисько Микола Миколайович.

Цікавість до семінару проявили багато професіоналів і з інших кафедр академії.

Міжкафедральний семінар став черговим заходом, серед низки наукових заходів та публікацій, присвячених фортифікаційним габіонним конструкціям та спорудам, що досліджуються на кафедрі БЖД Кунєвичем Л.В., під науковим керівництвом професора Налисько М. М.

Червоною лінією у виступі, проходило питання оптимізації конструкцій габіонів. Конструкції, здавалось би, дуже простої, що складається лише із двох елементів. Куди ж спрощувати?

Габіон, впродовж тисяч років, окреслювала сітка, що дозволяє тримати форму при навантаженнях. Проте, вона має суттєві недоліки:
а) сітки складають левову частку незаповненого габіону;
б) при обстрілі, вони утворюють небезпечні уламки.

Щоб відповісти на це оптимізаційне питання, треба було розібратися у георешітках та грунтових модулях – традиційних конструкціях у дорожньому будівництві. Для цього проводилось ретельне патентне дослідження. Результати якого, коментував доцент Дем’яненко Віктор Володимирович , що знається на винаходах у дорожньому будівництві.

Сотова ж структура георешіток дозволяє робити габіонні товщі із шарів з різними захисними можливостями. Низку думок, з цього приводу, виказала професор Сторчай Надія Станіславівна. Вона, до речі, досліджує захисні властивості будівельних матеріалів.

З подачі доцента Пилипенко Олександра Володимировича, було обговорена ув’язка, цієї роботи, з темами досліджень за державним замовленням.

Наостанок, був розібраний алгоритм розрахунку проникнення уламків у товщу габіону, за допомогою емпіричних фортифікаційних формул. Цікаві думки, з приводу подальших розрахунків, висловив професор Налисько Микола Миколайович.

За результатами семінару, всіма учасниками, було ухвалено рекомендувати до публікації науко-технічної брошури «Фортифікаційні габіонні елементи із георешіток та грунтових модулів», за авторством Купнєвича Леоніда Володимировича.

Кафедра БЖД та доповідач дякують всім, хто зацікавився та приділив свій час для участі у семінарі!

?>
вверх