05.03.2020

Франко – українське наукове співробітництво

03.03.2020 р. ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури» з діловим візитом відвідали аташе з питань наукового та університетського співробітництва Посольства Франції в Україні, пані Алікс де Гассар (Alix de Gassart), та директор французького культурного центру Альянс Франсез Дніпро, пан Тібо Айюн (Thibault Haїoun).

Гостей зустрів ректор академії, професор Микола Савицький (Mykola Savytskyi). Окрім ректора, з української сторони участь у зустрічі взяли проректор з наукової роботи, професор Владислав Данішевський (Vladyslav Danishevskyy), завідувач навчально-наукового центру міжнародного співробітництва ДВНЗ ПДАБА, Юлія Дегтярьова (Yuliya Degtyariova), керівник Центру університетського розвитку ДВНЗ ПДАБА та координатор міжнародних програм Франція-Україна, Наталя Коваль (Natalia Koval).

Сторони обговорили стан та подальші перспективи розвитку співпраці між академією, французькими університетами та науковими установами.

Співробітництво між ДВНЗ ПДАБА та французькими освітніми та науковими установами має давню історію. У 2006 році академія була прийнята асоційованим членом Всесвітньої агенції франкомовних університетів (AUF) і постійно бере участь в її заходах. У тому ж 2006 році академія підписала угоду про співробітництво з «Федерацією обмінів Франція – Україна» (FEFU), завдяки чому студенти академії кожен рік проходять лінгвістичні та професійні стажування у Франції. У березні 2013 року був відкритий Центр університетського розвитку ДВНЗ ПДАБА у присутності аташе з питань науково-технічного співробітництва Посольства Франції пана Тьєрі Дорна, а також представників міської та обласної влади Дніпропетровська. Створення центру університетського розвитку стало результатом участі академії у великому міжнародному конкурсі проєктів, який організувало Бюро Східної та Центральної Європи AUF (AUF ВЕСО). Центр став першим офіційним представником AUF ВЕСО в Україні. Академія активно співпрацює з французьким культурним центром Альянс Франсез Дніпро. Крім того, академія співпрацювала і успішно співпрацює з французькими університетами у окремих проєктах (Tempus, Erasmus+, програми подвійних дипломів). Таким чином ґрунт для поглиблення партнерства за різними напрямами створено дуже гарний.

Після короткої екскурсії академією гості відвідали Центр університетського розвитку ДВНЗ ПДАБА та зустрілися з професором Борисом Дикарєвим (Borys Dikarev). Аташе Посольства Франції, пані Алікс де Гассар, подякувала професорові Борису Дикарєву за його особистий внесок у розвиток і зміцнення українсько-французьких відносин.

Насамкінець, Аташе наголосила, що Посольство Франції в Україні зацікавлено в подальшому розширенні співпраці з академією.

?>
вверх