25.09.2023

Формування світоглядних засад молоді в контексті національної безпеки

Висвітлення важливих тем української історії, культури, мови у Придніпровській академії будівництва та архітектури у форматі неформальних зустрічей зі студентами під час кураторських годин з перших днів війни стало вдалою спробою посилення консолідуючої функції освіти та  актуалізації важливої роботи по відновленню історичної пам’яті, виховного впливу на молоде покоління та національної безпеки України. Не чекаючи змін системи вищої освіти щодо цього важливого питання науково-педагогічний колектив ПДАБА в умовах війни знайшов та успішно дав відповідь на виклики національній безпеці держави, пов’язані з впливами на суспільну свідомість молодого покоління.

В умовах війни історичні та культурні теми, проблеми державної мови та державної політики щодо цього питання, інтелектуальної власності та інтелектуального потенціалу України, філософії та психології, потребують свого оновлення та переосмислення.   Це світоглядні речі, які є надзвичайно важливими для формування нашої молоді, як свідомих, налаштованих патріотично, громадян свої держави проходять через весь цикл лекцій «Незламність української нації: історія та сьогодення», які є основними серед чисельних патріотичних та волонтерських заходів ПДАБА.

Змішана форма навчання, яку у 2023-2024 н. р. впроваджено в академії, зокрема навчання офлайн на практичних заняттях, дає студентам можливість особисто спілкуватися між собою, ставити запитання та отримувати негайний зворотний зв’язок від викладачів. Ця форма освіти дозволила проводити кураторські години в оновленому форматі, в органічному поєднанні онлайн та оффлайн зустрічей.

21 вересня о 13.00 відбулась перша у новому навчальному році лекція циклу історико-патріотичних лекцій «Незламність української нації:історія та сьогодення, яку провела проректор з навчально-виховної роботи ПДАБА, д. н. з держ. управл., професорка Галина ЄВСЄЄВА.

До лекції з аудиторій академії підключилися студенти різних факультетів та груп разом з кураторами на платформі ТІМС. Лекцію «Українська національна ідея: витоки, сутність, реалізація» лекторка почала з проблемних запитань до студентської аудиторії про актуальність української історії, мови для національної ідентифікації українців. Разом з лектором у залі засідань ректорату слухали та обговорювали важливу для сьогодення тему студенти архітектурного та економічного факультетів. Розкриваючи сутність, глибинний зміст та чинники української національної ідеї, такі як гідність, воля, національна самоідентифікація, Галина ЄВСЄЄВА, переконливо поєднувала законодавчі джерела, результати наукових досліджень з власною громадянською патріотичною позицією, що є основою її світоглядних переконань.  Власні думки на цю злободенну тему висловили присутні на лекції: завідувач кафедри Філософії, доц. Віктор БІЛОПОЛИЙ, заступниця декана економічного факультету Валентина БАБЕНКО, куратор групи ПД-23 економічного факультету Галина САВАШ.

На завершення лекторка висловила сподівання, що у студентської молоді відбулося усвідомлення української національної ідеї завдяки обговоренню історичних подій та тем української історії, культури та мови, а лекція виконала важливу просвітницьку та виховну місію. Та, найголовніше, що на думку всіх присутніх, лекція відіграла і свою психологічну роль, як засіб комунікації й згуртування викладачів та студентів.

?>
вверх