19.10.2020

Екскурсія на об’єкт будівництва – автомобільну магістраль національного значення Н-31 Дніпро – Київ

24 вересня 2020 р. за участю студентів, що навчаються за освітніми програмами «Автомобільні дороги і аеродроми», та викладачів ДВНЗ «Придніпровської державної академії будівництва та архітектури» відбулася екскурсія на об’єкт будівництва – автомобільну магістраль національного значення Н-31 Дніпро – Київ. Організаторами заходу були: Служба автомобільних доріг у Дніпропетровській області, будівельна компанія ТОВ «Автомагістраль-Південь», кафедра автомобільних доріг, геодезії та землеустрою. Маршрут екскурсії був запланований у напрямку Дніпро – Царичанка – Кобеляки – Решетилівка повз ділянок спорудження земляного полотна дороги, будівництва штучних споруд з відвідуванням будівельного містечка та місць роботи археологічної експедиції.

Автомобільна дорога Н-31 – Iб технічної категорії з чотирма смугами руху і перспективною інтенсивністю 25500 тисяч авто/добу є прикладом сучасного дорожнього будівництва європейського рівня та на даний момент є головним інфраструктурним об’єктом в Україні програми Президента «Велике будівництво». Наразі вже збудовано більша частина з запланованих 58,1 км від с. Лобойківка до межі Дніпропетровської та Полтавської областей сучасного автошляху обладнаного освітленням, дорожньою розміткою, знаками, бар’єрною огорожею, шумозахисними екранами, автопавільйонами та тротуарами. Роботи на будівництві проводяться у цілодобовому режимі з залученням понад 400 одиниць дорожньо-будівельної техніки та 468 працівників.

Студенти, учасники заходу, відвідали будівельне містечко підрядника ТОВ «Автомагістраль – Південь», ділянку будівництва монолітного залізобетонного шляхопроводу, побачили процес облаштування укосів, спорудження водопропускних труб та скотопрогону із металевих гофрованих конструкцій, влаштування шару основи дорожнього одягу із щебенево-піщаної суміші. Ознайомилися з організацією роботи на відповідних технологічних захватках сучасної будівельної та дорожньої техніки: бульдозерів, екскаваторів, автогрейдерів, катків, асфальтоукладальників, автокранів та ін.

Побували на будівництві дворівневої транспортної розв’язки у Петриківському районі на пересіченні Н-31 з автодорогою місцевого значення Петриківка – Шульгівка, яка складатиметься з автодорожнього шляхопроводу та двох з’їздів. Студенти наочно спостерігали за технологією влаштування буронабивних паль, зведення монолітних бетонних ростверків та опор, залізобетонних прогонових мостових споруд та за процесом геодезичного забезпечення будівництва.

Пізнавальною з точки зору використання нових технологій була ділянка будівництва транспортної розв’язки та трьохпрольотного автодорожнього мосту через канал Дніпро – Донбас. На момент екскурсії проводились роботи з буріння буронабивних паль для берегових опор.

Про особливості спорудження мостів, тунельних шляхопроводів, скотопрогонів, транспортних розв’язок, використання матеріалів та технологій розповідали досвідчені фахівці Служби автодоріг С.С. Кочан, О.А. Коломійцев, А.В. Положай, М.М. Мефьод, М. Корж та будівельної організації ТОВ «Автомагістраль – Південь» І.В. Салій, А.І. Животов, О.В. Криша, М. Рубаха та інші. Власним досвідом та враженнями ділилися доценти В.В. Дем’яненко, Ю.Б. Балашова, О.В. Трегуб, П.І. Несевря.

Доречи серед організаторів сьогоднішнього заходу є випускники нашої академії: заступник начальника Служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області С.С. Кочан, який на даний момент є Головою ДЕК ПДАБА «Автомобільні дороги і аеродроми», начальник виробничої ділянки ТОВ «Автомагістраль – Південь» О.В. Криша, провідний інженер відділу технічного контролю Служби автомобільних доріг А.В. Положай.

Родзинкою екскурсії стало відвідування ділянки археологічних розкопок, що потрапили в зону будівництва дороги, де про ціні знахідки та співпрацю будівельників і археологів розповів начальник Дніпровської експедиції науково-дослідного центру «Охоронна археологічна служба України» інституту археології НАН Д.Л. Тесленко.

Студенти подякували організаторам екскурсії та відмітили важливість і корисність такого заходу. Власними враженнями ділилися з журналістами телебачення- каналу «Відкритий» студенти Анастасія Демура і Максим Токар.

Деталі екскурсії та її особливості можна подивитися на відеоканалі.

Посилання для перегляду

?>
вверх