16.10.2023

До Всесвітнього дня ментального здоров’я

Твоя внутрішня опора

Що ж таке ментальне, психічне здоров’я?

Яку роль воно відіграє?

Як емоції впливають на наше здоров’я?

Як опанувати тривогу, стрес та відновити свої ресурси

Ці питання в ПДАБА обговорили в ході бесіди керівника психологічної служби ПДАБА доцента кафедри філософії Марини СКЛАДАНОВСЬКОЇ зі студентами та викладачами.

За визначенням ВООЗ, ментальне, психічне здоров’я включає «стан благополуччя, в якому людина реалізує свої здібності, сприйняту самореалізацію, автономію, компетенцію, зв’язок між поколіннями та самореалізацію інтелектуального та емоційного потенціалу».  Мета цього дня – підвищення рівня знань про проблеми ментального здоров’я та підтримка його зміцнення.

Якщо раніше термін «психічне здоров’я» пов’язувався з хворобами психіки, то тепер – це питання людини і світу. Наскільки людина може відчувати мир у собі і безпеку зовні. Ментальне, психічне здоров’я – це повноцінне функціонування всіх психічних процесів (як когнітивних, так і емоційно-вольових). Це – створення оточення, що підтримує наше ментальне здоров’я, екологічного оточення; збереження природи як зовнішньої, так і внутрішньої, нашого внутрішнього світу.

Сьогодні, під час воєнного стану, проблема збереження психічного, ментального здоров’я українця стає вкрай актуальною. Як зменшити психологічну напругу та збільшити стресостійкість? Як розвивати свій інтелект, тренувати когнітивні (пізнавальні) процеси? Психолог не лише розповіла про це, але й навела практичні тренувальні вправи, які всі охочі виконували під час бесіди.

У ситуації життєвої кризи та повної нестабільності зовнішнього світу – вихід у зверненні всередину себе, набуття контакту зі своїми внутрішніми опорами – тим, на що ми можемо спертися завжди за будь-яких обставин і що у нас неможливо відібрати. Наше завдання – зберегти себе, не зруйнуватися, витримати випробування.

Звернутися до лекції ви можете будь-коли за посиланням: https://youtu.be/colFuUMraX8

?>
вверх