17.09.2022

День винахідника і раціоналізатора: горизонти пдаба

Шановні колеги! Мені дуже приємно сьогодні, у День винахідника і раціоналізатора підкреслити, що вся історія людства із давних давен – це безперервна низка відкрить і винаходів.  А українці – це інноваційна нація.

Досить згадати гвинтокрил Ігоря Сікорського, профілактор Євмінова, вугільний комбайн Олексія Бахмутського, ракети конструктора ракетно-космічної техніки Сергія Корольова, літаки сімейства АН…

Свої горизонти, які сягають до космічних обріїв, і у винахідників нашої академії. Україна сьогодні – на п’ятому місці у світі з розробки технологій 3D друку, а ПДАБА – лідер, усі зареєстровані винаходи з цього напрямку належать нашим працівникам. Наші науковці у своїй лабораторії вже створили прототип місячного грунту і разом із конструкторами КБ «ПІВДЕННЕ »відпрацьовують технологію  будівництва Місячних поселень саме методом 3D друку.

Велику плеяду талановитих науковців виховав Заслужений винахідник України, професор Леонід Хмара. Сергій Шатов,  Олександр Голубченко, Олександр Конопляник саме опікуються прогресивною темою 3D друку.

Чимало ідей, спрямованих на розбудову зруйнованого війною господарства і житлового фонду запропонували Андрій Червоноштан із кафедри експлуатації та ремонту машин, Артем Сопільняк та Андрій Титюк з кафедри нарисової геометрії, інші науковці-учасники Форуму «ПЕРЕМОЖЕМО – ВІДБУДУЄМО!».

Знаю одне: дух творчого пошуку, що панує в академії призведе до нових відкрить, висвітлить нові імена. Взагалі, перелік винаходів буде поповнюватись доки існує людство. Ще багато тем на Землі і ще більше у Космосі.

Тож бажаю дерзати і досягати! Будьте винахідливими та цілеспрямованими!

Микола САВИЦЬКИЙ, професор, д.т.н., ректор ПДАБА

?>
вверх