04.02.2022

Безбар’єрна грамотність

Безбар’єрне середовище в Україні – комплекс заходів, спрямованих на забезпечення безперешкодного, безпечного та незалежного пересування людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Це глобальна соціальна програма, покликана покращити життя людей, створити для усіх громадян України рівні умови, які дозволять кожному брати активну участь у житті  суспільства.

Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, коментуючи принципи втілення засад безбарєрності в Україні, зазначив: «Незалежно від місця проживання, віку, стану здоров’я чи соціального статусу, кожна людина, яка живе в Україні, має бути забезпечена рівними правами. Це передбачено в головному документі країни – Конституції. Ми розпочали докорінні зміни. Наша мета – доступні простори для всіх: людей на візочках, похилого віку, молодих батьків та вагітних жінок, дітей та інших. Аби школи, лікарні, музеї, кінотеатри та адміністративні будівлі припинили бути викликом та барʼєрами. Адже безбар’єрність – це нова філософія суспільства, у якому комфортно всім».

27 січня 2022 року Міністерство цифрової трансформації презентувало на порталі Дія.Цифрова освіта новий освітній проєкт «Держава без бар’єрів». Курс Міністерства цифрової трансформації України створено в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів» в партнерстві з радницею-уповноваженою Президента України з питань безбар’єрності Тетяною Ломакіною, ГО «Безбар’єрність», НАДС, представниками громадянського суспільства та експертами за підтримки проєкту ПРООН «Права людини для України», що фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

Колектив Придніпровської державної академії будівництва та архітектури долучився до цієї ініціативи: викладачі та студенти академії пройшли освітній курс «Безбар′єрна грамотність», пройшли тестування за його результатами й отримали сертифікати. У соціальній мережі «Файсбук» на сторінці академії розпочато флешмоб  #Безбарєрне_середовище_ПДАБА.

?>
вверх