11.03.2023

Бетонна індустріїя: ICCX Central Europe 2023

Вчора завершила роботу в Варшаві дводенна Міжнародна конференція та виставка з бетонної індустрії ICCX CENTRAL EUROPE 2023, яка тривала 8 – 9 березня.

Вступна доповідь професора Миколи САВИЦЬКОГО, ректора Придніпровської державної академії будівництва та архітектури, з якої почалась конференція, викликала великий інтерес учасників і завершилась дружніми аплодисментами. І це була не данина поваги, а підтримка головної тези-запрошення, що лунала в доповіді: Україна сподівається на активну участь іноземних компаній будівельної галузі, бетонної індустрії, зокрема, і інвесторів у відбудові України, як тільки завершиться війна.

Доповідач англійською мовою виступив з пленарною доповіддю в якій презентував Програму “Регенеративне індустріальне будівництво (відновлення зруйнованих) об’єктів соціальної інфраструктури України з використанням технологій рециклінгу і розподіленої енергетики.

Мова про:
– індустріальні (заводські) архітектурно- конструктивно-технологічні системи будівництва об’єктів житлово-громадської інфраструктури України з метою забезпечення вимог високих темпів будівництва;
– малі виробництва, наближені до районів руйнувань і майданчиків будівництва для зменшення транспортних витрат;
– використання технології рециклінгу (повторного використання) матеріалів зруйнованих будівель і споруд, що суттєво знижує вартість конструктивних елементів будівель і споруд;
– використання систем розподіленої (децентралізованої) енергетики для продукування, транспортування і зберігання  енергії з метою підвищення надійності виробничих процесів.

Ця Програма конкретизує урядовий План Відновлення України, що включає 17 програм, 4 з яких безпосередньо відносяться до будівельної галузі. Для виконання цих програм планується залучення близько 420 мільярдів доларів США із 750, відповідно до оцінки розміру необхідних інвестицій у відновлення України.

В конференції взяли участь близько 200 фірм та понад 800 фахівців з країн Європи – Німеччини, Польщі, Австрії, Іспанії, Італії, Туреччини, Швеції, Фінляндії тощо. На виставці були представлені технології і обладнання для виготовлення малорозмірних елементів, великопанельного будівництва, елементів благоустрою, мобільних бетонних заводів, виготовлення фібродомішок…

До речі, зі своїми напрацюваннями у Варшаву приїхали ще два представники України: одне підприємство – виробник поліпропіленової фібри для фібробетонів з Дніпра, друге із Хмельницька – виробник обладнання для бетонних заводів. Були і представники німецької фірми з виробництва широкої лінійки змішувачів «Айріх», з якою у ПДАБА вже налагоджено міцні партнерські стосунки. Нагадаємо, що один із їхніх змішувачів працює в науковій лабораторії академії і вже дозволив підібрати рецептури бетонів для різних потреб. В тому числі, – і для військових фортифікаційних споруд.

Перед від’їздом Миколи Савицького із Варшави ми зв’язалися із ним і попросили поділитися враженнями: «Я отримав масу корисної інформації і контактів. Гадаю, що мені вдалося знайти спільну мову і налагодити ділові стосунки із європейськими професіоналами бетонної галузі. І це важливо. Адже, зрозуміло, що Україна потребуватиме допомоги світу під час відбудови. Нам буде потрібна не лише фінансова, але й професійна допомога. Готуватися до цього етапу в житті країни потрібно вже сьогодні. Нинішній захід, я впевнений, дозволить пришвидшити темпи майбутньої відбудови і запобігти важких помилок та зайвих фінансових втрат.»

Попереду – велика робота. Але спочатку нам потрібна Перемога і Мир! На це з перших днів військової агресії росії націлена діяльність академічної спільноти ПДАБА, яка спрямувала наукову думку в чітко визначене русло – «Переможемо! Відбудуємо!» Це – і цикл відкритих науково-популярних лекцій, і наукові розробки щодо зміцнення обороноздатності країни,  відновлення інфраструктури, енергобезпеки держави, і пропозиції та розробка важливих законопроектів стосовно будівельної галузі…

?>
вверх