27.01.2023

Альбом безбар’єрних рішень

Ми усі – різні, і нам усім однаково має бути зручно.

Це ключовий лейтмотив діалогу зі студентами-архітекторами та професійною спільнотою, під час якого перша леді Олена Зеленська розповіла про Альбом безбар’єрних рішень – практичний посібник для архітекторів, проєктувальників, будівельників, замовників, і усіх, хто хоче, має нагоду і повноваження матеріалізувати філософію безбар’єрності у просторах та будівлях (https://www.facebook.com/olenazelenska.official/posts/pfbid0rdYJdpcXg2v5q8Yknu59JWGrYgRZ7KrGhxAEKsc4gpLzwBzGfZ2rSaGzDCftHKeUl).

Під час зустрічі Олена Зеленська торкалася принципових питань безбар’єрності: «В межах моєї ініціативи «Без бар’єрів» ми презентували його перший розділ ще в 2021 році. Але війна надала йому особливої актуальності.

Від архітекторів та будівельників залежить, яким буде простір навколо наших людей – тих, хто на протезах чи на кріслах колісних, тих, хто має порушення зору чи ментальні, навколо літніх людей, навколо мам із дітьми, навколо всіх нас, – бо нікому з нас насправді не потрібні перешкоди. Їх і так багато створила війна.

Звісно, самого Альбому недостатньо. Принципи безбар’єрності мають з’явитися у навчальних програмах вишів. І не лише профільних.

Для чого безбар’єрність вивчати освітянам, медикам, юристам? Бо всі ми, якої б не були професії, маємо бачити за нашими справами передусім людей.»

Скористатися напрацюваннями архітекторів сьогодні може кожен причетний до цього важливого питання гуманного ставлення до людей із особливими потребами, звернувшись до Альбому безбар’єрних рішень: https://www.minregion.gov.ua/…/albom-bezbaryernyh-rishen.

Участь у роботі над Альбомом безбар’єрних рішень і в зустрічі з першою леді Оленою Зеленською узяли представники Придніпровська державна академія будівництва та архітектури : Олександр ХАРЛАН, в. о. декана архітектурного факультету; Анастасія АПАНАСЕНКО, Сергій ЛЕЩЕНКО, Вікторія НІГМАТУЛЛІНА, Єлизавета ПАВЕЛКО, Сергій РЕБРИСТИЙ – студенти архітектурного факультету.

Великим є внесок у проєкт зробили колеги із Київського національного університету будівництва і архітектури (КНУБА) – https://www.facebook.com/knubaofficial.

Нагадаємо, що Альбом безбар’єрних рішень створено в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської «Без бар’єрів». Проєкт реалізовано громадською організацією «Безбар’єрність» спільно з Мінрегіон у межах проєкту «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ», який виконує німецька урядова компанія GIZ Ukraine Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH (GIZ Ukraine) за фінансування урядів Німеччини Посольство Німеччини в Києві / Deutsche Botschaft Kiew та Посольства Швейцарії в Україні (Embassy of Switzerland in Ukraine / Посольство Швейцарії в Україні). Розробник Альбому безбар’єрних рішень – урбан-бюро Big City Lab.

?>
вверх