09.10.2024

Академічна доброчесність та авторське право на твори архітектури та дизайну

Вже традиційно до Всесвітнього Дня архітектора, який відзначається у перший понеділок жовтня, доцентом кафедри УДІД Валентиною БАБЕНКО було проведено ряд лекцій на важливу та актуальну тему: «Академічна доброчесність та авторське право на твори архітектури та дизайну».

Тема лекції є актуальною для майбутніх архітекторів та дизайнерів, які для ведення професійної архітектурної діяльності мають оволодіти необхідними знаннями та навичками у сфері авторського права, знати та розуміти правові механізми захисту своїх творчих результатів. Також дуже важливими для здобувачів-архітекторів під час навчання є питання академічної доброчесності, зокрема, такого її аспекту, як недопущення плагіату у своїх проектах. Питання академічної доброчесності є важливими і для студентів будівельних та інженерних спеціальностей, тож тема лекції зацікавила бакалаврів і магістрів різних факультетів та освітніх програм. Лекцію було проведено для бакалаврів групи ДС-21 та магістрів груп АРХ-23, АРХ-24, ПЦБ-24, КН-24, ЦБ-24, ПМ-24 та інших освітніх програм.

У ході лекції було висвітлено різні аспекти академічної доброчесності, зокрема: поняття академічної доброчесності згідно Закону України «Про освіту»; основні види академічної недоброчесності; плагіат та само плагіат, як форми академічної недоброчесності; віддзеркалення в праві ІВ принципів академічної доброчесністі, тощо.

Особливу зацікавленість учасників викликало обговорення проблемного питання: «Плагіат в архітектурі». Лектор привернула увагу до таких аспектів творчого процесу в архітектурній діяльності, як:стилізація в архітектурі, як метод інтерпретації спадщини минулого; наслідування, запозичення та плагіат з позиції сучасності; «навмисний» та «ненавмисний» плагіат в архітектурі;

Підсумовуючі, лектор наголосила, що хоча архітектурна діяльність – це особливий вид творчості, де досить розповсюдженими формами творчого процесу є наслідування, імітація, запозичення, – вони бувають неприпустимими у разі грубого запозичення, коли фактично стають формами архітектурного плагіату. Тож результатом обговорення проблем авторського права та принципів академічної доброчесності мають стати набуті знання та професійні навички майбутніх фахівців, які так необхідні для розбудови повоєнної України.

Доц. кафедри УДІД
Валентина БАБЕНКО

?>
вверх