19.02.2024

19 лютого –День Державного Герба України

Сьогодні українці відзначають 32-гу річницю встановлення державного символа України.

У нашого тризуба тисячолітня історія. Ще в давні часи тризуб був знаком Рюриковичів, пізніше він став гербом УНР, як символ соборності українських земель.

Вибравши Тризуб малим гербом після проголошення Незалежності, Україна продемонструвала спадкування традицій УНР. Саме Українська Народна Республіка 25 лютого 1918 року затвердила «знак Київської Держави часів Володимира Святого» державним гербом України, наголошуючи на спадковості від попередніх періодів історії нашої країни.(Вікіпедія)

Кілька фактів.
– Державний герб України – один із трьох офіційних символів, крім прапора і гімну. Він презентує країну як суверенну незалежну державу, є офіційною емблемою, що зображується на офіційних документах, печатках, грошах.
– 24 червня 1991 року був оголошений конкурс на створення Державного герба. Журі, після перегляду сотень варіантів, обрало переможця – роботуісторика-геральдиста Андрія Гречила та художника Івана Турецького в стилі князя Володимира, адже саме він об’єднав українські землі.
– У XX столітті тризуб уособлював боротьбу українців за волю та незалежність. СРСР суворо забороняв цей знак.
– Обравши знак Володимира Великого за національний символ, українці затвердили існування свого прадавнього коріння та його чітке історичне правонаступництво наших державних утворень.
– Згадки про символіку зі зображенням Тризуба та інших елементів герба України можна знайти в різних періодах історії країни, включаючи часи Київської Русі, Гетьманщини та інших.

?>
вверх