09.10.2020

10 жовтня – Всесвітній день ментального здоров’я

Що таке ментальне здоров’я?

Термін «mental health» часто перекладають як «психічне здоров’я», хоча він має дещо ширше значення і включає як емоційне та духовне, так і соціальне благополуччя. За визначенням ВООЗ, психічне здоров’я включає «стан благополуччя, в якому людина реалізує свої здібності, сприйняту самореалізацію, автономію, компетенцію, зв’язок між поколіннями та самореалізацію інтелектуального та емоційного потенціалу».

Тобто великою мірою стан людини залежить від низки факторів, зокрема, наскільки добре вона реалізує свої здібності, долає звичайні життєві труднощі, здатна протистояти стресам, продуктивно працювати і робити внесок у свою громаду. Якщо раніше термін «психічне здоров’я» пов’язувався з хворобами психіки, то тепер – це питання людини і світу. Наскільки людина може відчувати мир у собі і безпеку зовні.

Чого ж прагне наша психіка для благополуччя, психологічного комфорту і здоров’я?

  • Безпеки, не тільки фізичної, але й психологічної, соціальної;
  • Поваги до себе, до своїх здібностей, може ще й нереалізованих, до своїх талантів, які треба виявляти й розвивати;
  • Емоційної підтримки від свого оточення, близьких і колег;
  • Однодумців, з якими цікаво, з якими можна поділитись своїми думками і які тебе зрозуміють;
  • Вміння правильно реагувати на стреси, зменшувати негативні наслідки стресу на своє здоров’я, настрій, працездатність.

Отже, психічне здоров’я – це не тільки відсутність психічних розладів. Це – повноцінне функціонування всіх психічних процесів (як когнітивних, так і емоційно-вольових). Це – створення оточення, що підтримує наше ментальне здоров’я, екологічного оточення, збереження природи як зовнішньої, так і внутрішньої, нашого внутрішнього світу, створення атмосфери Добра, Поваги, Знання.  Зможемо?

Психологічна служба ПДАБА

?>
вверх