22.02.2024

05.02.2024 року відбулася онлайн лекція «Земельна реформа в Україні» з-циклу історико-патриотичних лекцій 2 семестру 2023-2024 рр.

Доповідач О.М.Кульбака, к.е.н., доцент кафедри Автомобільні дороги, геодезія та землеустрій

Організатор Л.Тіверіадська

До заходу долучилися 87 слухачів Придніпровська державна академія будівництва та архітектури

Були розглянуті наступні питання:
1. Передумови земельної реформи.
2. Ставлення громадян до запровадження ринку землі та скасування мораторію на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення
3. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення
4. Переважне право купівлі земельної ділянки сільськогосподарського призначення
5. Набуття права власності на земельні ділянки на підставі цивільно-правових угод
6. Історична довідка

Висновки: Ринок земель сільськогосподарського призначення в Україні запрацював з 1 липня 2021 року. До 31 грудня 2023 року купувати землю можуть винятково фізособи-громадяни України в розмірі не більше 100 га на одну людину. З початку 2024 року таке право отримають і юридичні особи, а дозволений розмір зросте до 10 000 га.

Ставлення громадян до запровадження ринку землі та скасування мораторію на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення за дослідженнями проведеними соціологічною службою Центру Разумкова https://razumkov.org.ua/napriamky/sotsiologichni-doslidzhennia/stavlennia-gromadian-do-zaprovadzhennia-rynku-zemli-ta-skasuvannia-moratoriiu-na-kupivliuprodazh-zemli-silskogospodarskogo-pryznachennia-veresn-2020r

Більшість громадян України вважають, що питання запровадження ринку землі та скасування мораторію на купівлю-продаж землі сільськогосподарського призначення потрібно виносити на всенародний референдум. Такої думки дотримуються 67,7% респондентів. 20,5% опитаних вважають, що це питання не слід виносити на референдум, решта — не визначилися з відповіддю.

З початку земельної реформи укладено 85 247 угод купівлі-продажу, повідомив на початку липня заступник міністра агрополітики Денис Башлик. «Загалом за два роки продано та подаровано 275 157 га сільськогосподарської землі, що становить 1% від усіх с/г земель. Це розвіює міф про те, що все одразу продадуть», – наголосив він.

Продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної і комунальної власності забороняється!

Набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення юридичними особами, створеними і зареєстрованими за законодавством України, учасниками (засновниками) або кінцевими бенефіціарними власниками яких є особи, які не є громадянами України, може здійснюватися з дня та за умови схвалення такого рішення на референдумі.

Було задіто питання голодомору 1932-33рр., на думку лектора, ця подія пов’язана зі етничним складом населення, яка по чисельності була досить високою.

Посилання на лекцію https://www.youtube.com/watch?v=xXjkvOXkjOQ

?>
вверх