01.09.2024

СЕРПНЕВА НАРАДА – ПОТУЖНИЙ ІМПУЛЬС! Збори професорсько-викладацького складу.

29 српня в ННІ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури» в рамках традиційних серпневих освітянських нарад відбулися загальні збори професорсько-викладацького складу і засідання Вченої ради академії.
Засідання відкрив голова профспілкової організації   ПДАБА доцент Олександр ДЗЮБАН, який поінформував, що на засіданні присутні 105 осіб професорсько-викладацького складу і ректор Українського державного університету науки і технологій доктор технічних наук, професор Костянтин СУХИЙ.
На порядок денний було винесено одне питання: «Про  підсумки роботи  колективу ННІ ПДАБА за  2023-2024 н. р. та завдання на 2024-2025 н. р.». Із великою доповіддю, щодо підсумків роботи у минулому навчальному році та завданнь на наступний, виступив в.о. директора ННІ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури»  професор  Владислав ДАНІШЕВСЬКИЙ. Він зупинився на досягненнях і проблемних питаннях, розкрив шляхи усунення недоліків, подякував усім, хто попри воєнні загрози залишається в строю і продовжує готувати висококваліфіковані кадри для повоєнного відновлення України.
У доповіді, зокрема, було відзначено, що академія відкриває нову сторінку своєї історії в складі УДУНТ, а це потребує зусиль для зміцнення іміджу університету та перемоги в конкуренції з іншими закладами.
Нині поточний фінансовий стан академії лишається незадовільним через секвестр бюджету, малокомплектні групи, але вжиті антикризові заходи дозволили скоротити фінансовий дефіцит. І тут слід відзначити розуміння колективу щодо необхідності деяких непопулярних кроків. Завдання на нинішній рік включають збільшення доходів, оптимізацію витрат і запровадження  нових актуальних освітніх програм.
Освітню діяльність академії можна виміряти  кількістю випущених бакалаврів і магістрів, кількістю відмінників, кількістю  акредитованих програм. Тут ми не втрачаємо здобуті раніше позиції. Ось кілька фактів, наведених у доповіді. У грудні 2023 році відбувся захист 542 кваліфікаційних робіт магістрів-професійників. З загальної кількості випускників 93% захистилися на “відмінно” та “добре”. 11% одержали дипломи з відзнакою. 48 випускників рекомендовані для вступу до аспірантури. У травні 2024 року академія випустила 195 магістрів-науковців. 195 чол. З них на “відмінно” захистили кваліфікаційні роботи 58%, “добре” – 41,5% та “задовільно” – 0,5%. Дипломи з відзнакою одержали 17%. Рекомендовані до вступу в аспірантуру 45 осіб. Дипломи бакалаврів отримали 365 випускників, серед яких 6% дипломи з відзнакою. В цьому році вперше бакалаври спеціальності 274 «Автомобільний транспорт» та магістри спеціальності 281 «Публічне управління» перед захистом випускних робіт повинні були пройти незалежне випробування у вигляді Единого Державного Кваліфікаційного Іспиту (ЕДКІ). Із задоволенням потрібно зазначити, що всі 15 бакалаврів та 10 (з 11) магістрів успішно пройшли цей незалежний державний іспит.
У науковій сфері започатковано нові проєкти в рамках фінансування МОН та  міжнародних організацій. Станом на сьогодні, академія є учасником восьми міжнародних проєктів Європейської комісії. Чотири наукові проєкти за програмою Horizon 2020: – PRECEPT «Проактивні розумні будинки з підвищеною енергоефективністю та якістю життя» (керівник Микола САВИЦЬКИЙ).  «SEEDS «Економічно ефективні та відтворювані електрифіковані системи опалення та охолодження з використанням відновлювальних джерел енергії» (керівник Марина БАБЕНКО).  EffectFact «Ефективні методи факторизації для матриць-функцій: розвиток теорії, чисельних методів та ефективних застосувань» (керівники Владислав ДАНІШЕВСЬКИЙ і Денис ВОЛЧОК. ENERGENIUS «Використання енергетичного переходу за допомогою гейміфікованого навчання та штучного інтелекту для орієнтованого на людину та доступного енергозбереження». Стартова зустріч запланована на вересень 2024 року.
Ще – три освітні проекти за програмою Erasmus KA2: – Напрям Жан Моне: Модулі. EUGREEN «Європейські практики з зеленої ініціативи: уроки для України». UKRENERGY «Інноваційна магістерська програма з енергоефективності та зменшення вуглецевого сліду в будівельному фонді України». BRIDGE «Інноваційна магістерська навчальна програма, що підтримує розвиток зелених робочих місць і цифрових навичок в українському будівельному секторі». У цьому проекті академія є координатором міжнародного консорціуму університетів та організацій. Кілька днів тому академія у складі консорціуму виграла ще один міжнародний освітній проект за програмою Erasmus KA2: – VETpartEx «Професійне навчання орієнтоване на майбутнє для будівельного сектору в Україні у партнерстві задля досконалості».  Така активна міжнародна співпраця підвищує мотивацію студентів, професорсько-викладацького складу до наукової роботи, приносить бюджету академії додаткові кошти. На наступний роік вже заплановано акредитацію нових програм і подання нових заявок на міжнародні грантові проєкти.
Завдяки зусиллям колективу академія має позитивні демографічні показники серед викладачів, зокрема,  понад половина  викладачів – молодші 50 років. Завдання на наступний рік передбачають активне залучення викладачів до участі в міжнародних науково-дослідницьких консорціумах і проєктах, оптимізацію навчального процесу.
На завершення Владислав ДАНІШЕВСЬКИЙ побажав присутнім творчого натхнення, професійного розвитку, нових здобутків! І особливо – Миру та Перемоги!
Н завершення зборів до присутніх звернувся ректор УДУНТ Костянтин СУХИЙ. Він висловив задоволення підсумками вступної компанії  в наші інститути, проінформував присутніх  про тендери із закупівлі обладнання для академії, про перспективи розвитку академії у складі університету, не обійшов увагою інші гострі питання і запросив усіх на збори трудового колективу УДУНТ та на урочисту посвяту в студенти, що відбудеться 1 вересня.
 
Засідання Вченої ради.                                                                                                                                      
 Подальша розмова про здобутки і плани на наступний навчальний рік відбулася вже на засіданні Вченої ради. А розпочалось воно за вже усталеною традицією з відзнак. Почесну місію нагородження  переможців Міжнародного студентського професійного творчого конкурсу «Матеріалознавство», що відбувся 12-13 червня 2024 року на базі Харківського національного автомобільно-дорожнього університету виконав Голова Вченої ради професор Владислав Данішевський.  Почесні Дипломи отримали студенти: Ангеліна МОСЬПАН (ПМ-23мн), Анастасія КЛЬОК (ПМ-23-мп), 
та наукові керівники Віра ВАХРУШЕВА, Наталія ГРУЗІН, Володимир ВОЛЧУК, Олексій ЗАГОРОДНІЙ.
В ході засідання були розглянуті наступні питання порядку денного:
– «Про підсумки акредитації за 2024 р. та план акредитації на 2025 р.»
Доповідач – завідувачка відділу ліцензування та акредитації УДУНТ доц. Галина ЛИСЕНКО.
– «Про початок навчального року.
Доповідач – заступник керівника ННЦ ЗЯО доцент Павло НАЖА.
– «Звіт голови навчально- методичної ради».
Доповідач – голова навчально – методичної ради професор Тетяна КРАВЧУНОВСЬКА .
«Про надання дозволу на викладання лекцій старшим викладачам та асистентам».
Доповідач – в.о. директора ННІ ПДАБА професор Владислав ДАНІШЕВСЬКИЙ.
На цьому заходи в рамках великої серпневої наради в ПДАБА закінчились. Наступного дня за графіком вони відбулись в об’єднавчому університеті УДУНТ. Не занурюючись у деталі, відзначимо: відверта розмова про проблеми, шляхи їх усунення і перспективи – це потужний імпульс колективам працювати краще, злагодженіше, ефективніше!
?>
вверх