28.09.2021

Відзначення Європейського дня мов у ПДАБА

20 вересня на кафедрі українознавства, документознавства та інформаційної діяльності відбулося засідання наукового гуртка «Простір слова», присвячене Європейському дню мов. Цією зустріччю розпочалася наукова робота студентства ПДАБА з гуманітарних дисциплін, тож до першого засідання вирішено було додати ще одну знаменну дату — 150-річчя з дня народження Василя Стефаника. Загалом до урочистостей долучилися студенти трьох факультетів — архітектурного, економічного та будівельного, а кафедра УДІД була представлена всім викладацьким складом.

З вітальним словом до учасників та гостей засідання звернулася завідувачка кафедри УДІД Олена Юріївна Баранник. Побажавши студентам натхненної роботи та цікавих знахідок у науковому пошуці, Олена Юріївна висловила впевненість у тому, що новий навчальний рік буде плідним як для професійного, так і для культурного зростання майбутніх представників будівельної галузі.

Історія Європейського дня мов уже має певні традиції, адже цей рік виявився ювілейним для відзначення мовного свята європейців. Проголошене 2001 року Радою Європи за підтримки Європейського Союзу свято вдвадцяте збирає шанувальників мовного простору нашого континенту. Тож і в стінах ПДАБА найактивніші студенти зібралися, щоб поговорити про багатомовність та сучасний європейський контекст  спілкування.

Незмінним модератором засідання гуртка була доцентка кафедри УДІД Богуславська Лариса Георгіївна, а в обговоренні взяли участь студенти трьох згаданих вище факультетів. З доповіддю про багатомовність Європи виступила студентка гр.АРХ-20-4п Петько Марина, яка розповіла про 24 офіційні європейські мови. Про головні символи, що допомогли  об’єднати різні держави в єдиний союз європейців, розповіла студентка гр.АРХ-20-5п Суварян Анастасія. Студентки гр.АРХ-20-4п Авраменко Анастасія та Малевич Марія здійснили короткий історичний екскурс в історію становлення Євросоюзу. А ось про міжнародне застосування європейських мов у різні часи і про роль англійської мови у спілкуванні сучасного світу говорив студент гр.ПЦБ-19-2 Лук’яненко Олександр. Цікавим доповненням до серйозної розмови була розповідь студента гр. ПЦБ-202 Стельмашенко Олега про мовний гурток, організований поціновувачами української мови в Кам’янському.

Усі учасники засідання наукового гуртка змогли випробувати свою ерудицію, коли майбутні архітектори запропонували відразу декілька різних вікторин. Студентки гр.АРХ-20-4п Бондаренко Карина та Лисяк Софія підготували цікаві питання та оригінальний відеоряд для впізнавання європейських країн. Загальний настрій допитливості та азарт змагання захопив усіх студентів, коли вони повинні були визначитися за картинками-підказками, створеними студентками гр.АРХ-20-4п Бєлан Анастасією та Ярміш Ксенією, щодо головних європейських столиць. Дещо складнішою виявилася вікторина щодо грошових одиниць, підготовлена студентами гр. АРХ-20-4п Садовим Артемом та Ноінською Анною.

Чудовим знавцем європейського простору і беззаперечним лідером у вікторинах стала студентка гр. АРХ-20-5п Суварян Анастасія, яка зібрала найбільшу кількість солодких мініпризів за правильні відповіді.

Завершувала засідання наукового гуртка “Простір слова” доповідь студенток гр.АРХ-20-4п  Качуєвської  Олександри та Коваленко Єлизавети, які розповіли про Василя Стефаника   —  одного зі справжніх європейців серед когорти українського письменства. Загальна атмосфера зосередженої уваги та зацікавленого спілкування приємно наповнила аудиторію, де зібралася студентська молодь ПДАБА та їх старші наставники з кафедри УДІД. Свято мови вдалося, а кожен учасник зустрічі отримав для себе і розширення внутрішніх горизонтів, і задоволення від живого спілкування.

Модераторка засідання, голова наукового гуртка

«Простір слова», доцентка кафедри УДІД

Лариса Богуславська

?>
вверх